0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nők láncfűrésszel

Kimondottan a nőket célozta meg a Stihl tavaszi fűszerkert workshopja, ahol a cég kertápolási szakértője, Beh Mariann a növényekről, Bodor László műszaki manager pedig az akkumulátoros gépekről beszélt a budapesti Borarti Élménytér helyiségeiben.

A vendégfogadó, izgalmasan fűszerezett falatkák és limonádé elfogyasztása után a gépekkel ismerkedtünk meg.

A Stihl már 20 évvel ezelőtt fölismerte, hogy a kerti munkák egy része is a nőkre marad vagy szerencsésebb esetben kedvtelésből vágnak bele a kertészkedésbe. A kert fenntartásához pedig olyan eszközökre van szükségük, amelyek könnyen indíthatók, egyszerűen használhatók és nem kell különösebb karbantartással vesződni. Ezeknek a feltételeknek az akkumulátoros gépek felelnek meg, az első kerti gépet 2008-ban fejlesztette ki a cég.

A mai korszerű akkumulátorokkal pedig el lehet érni azt a méretet és hatékonyságot, amit a robbanómotoros gépektől kaphat meg az ember.

Nagy előnyük még, hogy halkan működnek, ami nemcsak a kényelmesebb használat miatt fontos, hanem a sok településen érvényben lévő „csendrendeleteknek” is megfelel.

Most már körülbelül 120 akkumulátoros berendezést kínál a Stihl, ezek közt a hobbikertészeknek kínált, kézreálló apróságoktól kezdve a profi önkormányzatok által használt munkagépekig sokféle megtalálható.

Kertészeknek három gépcsaládot kínálnak, a legkisebbtől megint csak a profi kategóriáig.

Kérdésünkre Bodor László elmondta, hogy amikor télire eltesszük a kerti gépeket, arra ügyeljünk, hogy az akkumulátorok nem bírják ki a hosszabb ideig tartó mínuszokat, úgyhogy legalább fagymentes pincében ajánlott tárolni azokat. Ezen kívül 30-50%-os töltöttséggel rendelkező akkumulátort tároljunk, olyankor a töltést jelző ledekből 1-2 világít. Összesen 4 jelzőfény ad tájékoztatást az akkumulátor töltöttségi állapotáról.

A workshopon megbizonyosodhattunk róla, milyen könnyű használni az akkumulátoros láncfűrészeket.

A legkisebb, egykezes változattal olyan ágakat lehet levágni, amelyekkel metszőollóval már nem boldogulnánk, de egy idős fa kivágására a középkategóriás, nagyobbik fűrészre van szükség, amit fotógalériánkban nézhetnek meg. Az is nagy előny, hogy a Stihl Compact családjának akkumulátora a gépcsalád minden gépében használható, így a különböző kerti gépekhez nem kell külön akkumulátort vásárolnunk. Ebbe a gépcsaládba a láncfűrész mellett sövényvágó, szegélynyíró, fűnyírógép és lombfúvó tartozik.

Nagy segítség a kertben az aprítógép, amit elektromos változatban is készít a Stihl.

Vegyes használtra a forgótárcsás vágószerkezetű aprítót válasszuk,

ajánlotta Bodor László, mert az a puha növényi részekkel is elbánik, leveles vesszőket, vékony ágakat, lehullott lombot is felaprít. A kicsire összevagdalt növényi anyag pedig remekül használható mulcsként, de a komposzt is hamarabb elkészül, ha apróra vágott növényi hulladékot használunk hozzá.

Saját apró fűszerkert összeállításához kaptunk tanácsot Beh Marianntól, aki évelő növényeket (levendula, menta, kakukkfű, citromfű, zsálya) hozott az ültetéshez, és kész fűszer- és teakeverékeket a végeredmény élvezetéhez. Agyagcserépbe ültessünk és agyaggolyóréteggel gondoskodjunk a vízelvezetésről, javasolta, mert a legtöbb fűszernövény mediterrán eredetű és gyökereik érzékenyek a túl sok nedvességre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu