0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Összhang ember és állat között

Szarvasmarha-felvezetők ügyességi versenyét csak állatkiállításokon láthat az érdeklődő közönség. Ilyen eseményre került sor a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok szombati napján is.

Amint azt Sebők Tamástól, a HFTE területi igazgatójától, küllemi bírálójától megtudtuk, a verseny célja, hogy az állat a legjobb formáját mutassa a showbírálatok során. Ezért a versenypályát is úgy alakították ki sok évvel ezelőtt, hogy minden, ami ott történik, a felvezetőknek hasznukra legyen a későbbi showbírálatok során. Így a feladatok között show-felvezetés, -beállítás, hátraléptetés, szlalom-vezetés és beállítás fényképezéshez szerepelnek. – Bár ezek közül hátrafelé menni és szlalomozni nem kell egy bírálat során, viszont ha ott és akkor vonalba kell állnia, és azon túlszalad az állat, akkor tudnia kell hátrafelé is menni. Ha nem tud, ki kell lépnie a vonalból, meg kell tenni vele még egy kört, és akár el is tűnhet a bíró szeme elől. Viszont ha hátra tud menni pár lépést, akkor vissza lehet tolni az állatot, ami akár jobb helyezést is  jelenthet, mondta Sebők Tamás. 

A legnagyobb hozadéka a versenyeknek azonban az, hogy a készülés, a gyakorlás során olyan összhang alakul ki az állat és felvezetője között, ami a ringben óriási előnyt jelent majd. Az ügyességi verseny tehát a kiállításokra való felkészítés részét képezi.

A bírálatokon elért eredmény ugyanis leginkább a felvezetőkön múlik. Nem elég, ha szép egy bemutatott állat, azt meg is kell tudni mutatni, ezt pedig a felvezetők teszik meg. Ha ők nem jól „adják el” az állatot a bírónak, az akár a helyezésébe is kerülhet. Ad abszurdum az is előfordulhat, hogy egy kevésbé tetszetős állat jobb helyezést ér el a profi felvezetésnek köszönhetően.

Külföldön régóta, nálunk pár éve szerveznek felvezetőknek felkészítő táborokat, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Legutóbb spanyol szakemberek adták át tudásukat, a tanfolyamon mintegy 40 fő vett részt. Hazánkban ugyanis eddig a HFTE és a két hazai mesterséges termékenyítő állomás szakemberei készítették fel a versenyzőket. – Mostantól pedig – ezekkel a táborokkal – az is a célunk, hogy a feladatot átadjuk a tenyésztőknek, hiszen övék az állat, ők készítik föl azokat a bírálatra, hangsúlyozta Sebők Tamás.

Az idei, kaposvári versenyt végignézve, a szemlélőnek könnyen támadhat az a gondolata, hogy egy kisebb állatot egyszerűbb vezetni, mint egy tehenet. Ez azonban nincs így. „Ha egy üsző nem akar menni, nem akar egy feladatot végrehajtani, ugyanolyan nehéz megmozdítani, mint egy felnőtt állatot. Nem a súly számít, hanem az összhang ember és állat között, az, hogy a felkészítés mennyire volt eredményes. Ha az összhang megvan, a tehén is két ujjal vezethető”, hangsúlyozta Sebők Tamás.

Az idei versenyen 16-an álltak rajthoz. Az első helyen Kollár Károly, a Borjádi Mg. Zrt. műszakvezetője, körmölője végzett, aki egy fiatal, tavaly októberben született szűz üszővel indult. Érdekesség, hogy építészmérnök és mérnöktanár diplomával végzi munkáját, s mint mondja, az állatok szeretetét, érzékét a velük való bánásmódra otthonról hozta, hiszen falun nőtt fel. Titok tehát nincs, hacsak az nem, hogy szereti az állatokat, s ezért azok is szeretik őt.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu