0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vészhelyzeti stratégia II.: Újdonságok a szudánifű világában

A szűkös tömegtakarmány-bázis és az emészthető rost hiányának pótlása egynyári növénnyel nehéz feladat. A szudánifű egy „sokfunkciós” növény, készíthető belőle szilázs, széna és akár háromszori kaszálása is lehetséges. Emellett gyors segítséget jelent, mivel május elején való vetésével már június végén betakarítható. Azt mondják, kétszer ad, aki gyorsan ad. A szudáni fű igazi segítség a bajban.

Cikkünk a szerző múlt héten elkezdett, cirokról szóló cikkének folytatása.

A szudánifű multicut típusú takarmánynövény, mivel különleges tulajdonsága, hogy az április-szeptemberi tenyészidőszakban 3-szor kaszálható, 60-30-30 napos vágási ciklusokban. A június végi (első) betakarítás fontos, mert vannak olyan telepek, akiknek a készletei nem bírják ki a cirok betakarításáig, tehát augusztus közepéig- végéig.

Felhasználhatósága és táplálóértéke

Minden alkalommal különböző felhasználást tesz lehetővé (szilázs/szenázs, széna, zöld, legeltetve), alkalmazkodva az aktuális időjárási és termelési viszonyokhoz. De a szénaként történő hasznosításhoz nagyobb tőszámot kell alkalmazni.

A szudánifű sikeresen termeszthető fő-, illetve másodvetésként is. Hazánkban áprilistól-augusztus közepéig vethető (akár áprilisi rozs vagy a későbbi tritikálé és a május végi borsós keverékek után is!).

A szudánifű intenzív sarjadzásának és növekedésének köszönhetően, megfelelő körülmények között elérheti a hektáronként 80-90 tonna hozamot is. A hibridek optimális betakarítási ideje tejelő tehénnel történő etetéskor (genetikai háttértől függően) a zászlóslevél megjelenése és a bugázás kezdete között van. A szárazanyag-tartalom azonban ekkor 20-27 százalék között alakul (hibridtől függően), ami még nem optimális a direkt silózásra.

A 27 százalék alatti szárazanyag-tartalom ecetes és alkoholos erjedést eredményezhet, ezért ebben a fenológiai fázisban a kétmenetes betakarítás technológiáját,

tehát a fonnyasztást javasoljuk (ami sajnos növelheti a szilázs hamutartalmát, mivel a növény renden tartása növeli a földszennyeződés mértékét is). Nagyobb a fehérjetartalma, mint a kukoricaszilázsnak (átlagosan 100 g/kg sza.), keményítőt azonban nem tartalmaz.

  • Belle: szabadelvirágzású, kifejezetten magas beltartalmi értékekre szelektált finom szárú, leveles korai szudánifű.
  • Bovital: Magyarország legkedveltebb és legmegbízhatóbb szudánifűhibridje! Kimagasló terméspotenciál, állóképesség és stressztűrőképesség jellemzi. Középkorai érésű hibrid, melynek beltartalmi értékei alkalmassá teszik széleskörű felhasználását, alkalmazását. Jó minőségű szenázs és széna készíthető belőle .
  • Crea: a szudánifűhibridek új generációja közé tartozó Crea hibrid kimagasló beltartalmi értékekkel (emészthetőség, nyersfehérje), termő- és állóképességgel rendelkező hibrid. Szár-levél aránya kimagasló. Terméspotenciálja átlagosan 7,8 százalékkal haladja meg a piacon megtalálható versenytársak termését. Kifejezetten ajánlott szenázs készítésére. Tehénnek való.
  • Suzy: kimagaslóan gyors és intenzív sarjadzási képességgel rendelkező hibrid, mely kifejezetten jól tolerálja a kedvezőtlen adottságú talajokat és termőhelyeket. Alkalmas szenázs- és szénakészítésre és legeltetésre is.
  • Gardavan: az egyik legkorábbi szudánifűhibrid a piacon. Szára vékony, álló­képessége jó, így kifejezetten ajánlott széna készítésére is. Beltartalmi értékei kiegyensúlyozottak, stressztűrőképessége kimagasló.
  • Srem: szabadelvirágzású, késői érésű szudánifű fajta. Szár-levél aránya megfelelő, termesztési körülményekre kevésbé igényes.
  • Hermes: a Hermes BMR szudánifű. Magassága 2,5 méter. Finom szárú fajta, könnyen szárítható, de nem hajlamos a dőlésre. Rendkívül ízletes, könnyen emészthető takarmány. Alacsony antinutritív és toxikus (kéksav) anyag tartalom jellemzi. Termeszthető magában vagy homoki babbal keverve, úgy a termék fehérjetartalma nagyobb lesz.
  • Monarch: extrém szárazságtűrő, nagyon robusztus kultúra, finom, rugalmas szárú szudánifűhibrid, kiváló beltartalmú takarmány készíthető belőle. Fővetésben 2-3-szor is kaszálható. Dőlésre nem hajlamos. Alacsony antinutritív és toxikus (kéksav) anyag tartalom jellemzi.

Betakarítás

A szudánifű legnagyobb kérdése a kétmenetes betakarítási technológia. A szudánifű a multi-cut rendszerben (korai vágásnál) kiváló emészthetőségű alapanyagot adott, tehát tud pótolni egy közepes minőségű korai betakarítású gabonaszilázst (rozs, tritikálé). Korai betakarítása esetében a rost emészthetősége kiváló, elérheti a 60-65 százalékot. Bálázható, de fóliatömlőben és falközi silóban is erjeszthető szecskázott formában.

A takarmányadag NDF-tartalmának emészthetősége szempontjából javító hatású az átlagosan 53-55 százalék rostemészthetőségű kukoricaszilázs és a 40 százalék NDF-emészthetőségű lucernaszilázs mellett.

Az átlagosan 55 százalékos rostemészthetőség közel 600 g/kg sza. NDF-tartalommal társul, aminek eredményeként az emészthető rost mennyisége a korszerű szudánifű-szilázsokban jelentős (dNDF48: 320 g/kg sza.).

A Dél-Alföldön 2019-ben összességében mintegy 35 tonna/ha szilázst tudtak betakarítani 65 százalék rostemészhetőséggel háromszori kaszálással úgy, hogy május 10–11-én vetették el a szudánifüvet, 15 aranykoronás kötött talajon.

A betakarítás nehézségeit is meg kell említeni. A korábban tapasztalt leggyakoribb hiba a magas hamutartalom és az alacsony szárazanyag-tartalom volt. Szársértő kaszával, hagyományos rendterítővel és rendképzőkkel is lehet dolgozni. A járvaszecskázóban nincs szükség a szemroppantókra, sőt. A júniusi-júliusi meleg segíti, de a viaszos levélzet hátráltatja a fonnyadást.

Újdonság: szudánifű-cirok keverékek

Ez merően új megközelítés. A különböző hasznosítású cirkok előnyeit egyesíti egy keverékben. A cirok a támaszték és a hozam, a szudánifű javítja az emészthetőséget. Két vagy több vetőmag egy zsákban.

A HULK nevű keverék a Gigant cirok és egy PPS BMR szudánifű-vetőmag keveréke. 2021-ben öntözetlen területen, a Nyakas Farmon 28 százalék szárazanyag-tartalomnál 58 százalék rost­emészthetőséget és 45 tonna/ha hozamot adott. 2022. márciusában már elérhető volt a forgalmazónál.

Az Asolo Trist gyengébb termőterületekre fejlesztették ki, három hibrid keveréke (Sweet Caroline, Sugargraze és Triunfo), és még ilyen területeken is megbízhatóan magas termést garantál. A silócirok tartást ad a keveréknek, megakadályozza a megdőlést, keményítővel és fehérjével járul hozzá a szilázs beltartalmához. A cukorcirok garantálja a jó terméshozamot és a magas cukortartalmat. A BMR fajta csökkenti a keverék lignintartalmát és emeli a rost emészthetőségét.

Az Asolo Bis két kiváló emészthetőségű BMR cirokhibrid (a Little Giant és a Big Dragon BMR PPS hibridek) stabilitást és magas terméshozamot adó keveréke. Termékeny és jó vízgazdálkodású talajokra ajánlják, ahol maximális terméshozam elérése a cél, minőségi kompromisszum nélkül. Kiváló, nagy mennyiségű, ízletes, jó emészthetőségű takarmányt ad. De a betakarított, szecskázott zöldtömeg magas nedvességtartalmú lesz! A Big Dragon egy nagyon késői, fotóperiódus-érzékeny (PPS), rendkívül magas növésű és leveles változat. Rugalmas szárának köszönhetően nem dől meg, akár 4 méter magasra is megnőhet. Nagyon ízletes, jó emészthetőségű, nagy terméshozamú BMR 6 hibrid. A Photo Period Sensitive tulajdonság fényperiódus-érzékenységet jelent, vagyis a hosszúnappalos növényeknek rendkívül hosszú nappali megvilágításra van szükségük a virágképzéshez. Korlátozott fényviszonyok mellett nem hoznak virágot és magot, így hosszabb ideig megőrzik jó emészthetőségüket. E tulajdonságuk miatt levélzetük általában dúsabb, mint a nem hosszúnappalos fajoké.

Orosz Szilvia
laboratóriumigazgató
ÁT Kft., Takarmányanalitikai Laboratórium

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság