0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ez kell a sikeres vetéshez

Így május elején már szabadföldbe is vethetünk sok mindent, ám a cserepekbe történő vetés előnye, hogy jobban kontrollált körülmények között tudjuk tartani a kikelő, majd növekvő magoncokat. Van néhány tényező, ami elengedhetetlen a kikelő növények sikeres fejlődéséhez, de az sem mindegy, milyen cserepet használunk a vetéshez…

youtube://v/hLD1KbZmqxs

 

Különböző cserepek

A kereskedelembe számos vetésre alkalmas cserép és tálca kapható. A műanyagok előnye, hogy jól tartják a nedvességet, de kevésbé tudnak levegős körülményeket biztosítani a gyökereknek. Az agyagcserepek porózusak, így jobban levegőzhet a bennük lévő gyökér, de több öntözést igényelnek a kipárolgás miatt. A papírcserepek egyszer használatosak, és mivel folyamatosan átnedvesedettek így még több vízpótlással kell számolnunk. Ezek nagy előnye, hogy a gyökerek képesek áttörni a papírcserép falát, tehát cseréppel együtt lesznek majd kiültethetők. A szaporító tálcába egyszerű vetni, de innen tűzdelni is kell, ami némi gyökérsérüléssel járhat hiszen a magoncok gyökerei összekuszálódhatnak benne.
Ennél egy fejlettebb változat a cellás tálca ahol egy cellában egy növény fog nevelkedni. Mivel itt egy növényre viszonylag kis hely jut, itt szintén fontos a rendszeres vízutánpótlás, mert ezekben a kis cellákban a vetőközeg könnyebben kiszáradhat.

Vásárolhatunk olyan vető-szettet is, melyhez tartozik alátét az alulról történő öntözéshez, és átlátszó műanyag tető is ami a fény átengedi de a párát, a nedvességet bent tartja, így kisebb az esélye a vetés kiszáradásának.

Mi kell a sikeres keléshez?

A vetőközeg legyen jó víztartó, ha tartalmaz tápanyagot (például virágföldbe vetünk) akkor az ellátja a magoncokat kezdeti fejlődésük során. Ha a vetőközeg nem tartalmaz tápanyagot (homok), akkor amint kikel a növény és megjelennek az első lomblevél kezdemények a sziklevelek mellett, akkor vagy át kell tűzdelnünk tápanyagot is tartalmazó közegbe, vagy tápoldattal kell öntöznünk.
A magot vetés után körülbelül olyan vastagon takarjuk földdel, amilyen a mag vastagsága. A túl sekélyen vetett mag könnyebben kiszárad, a túl mélyre vetettnél előfordulhat, hogy a csíra nem jut ki a föld felszínére. Vannak fényen csírázó magok – például a bazsalikom – ezt csak a föld felszínére szórjuk. Itt fokozottan kell figyelni, hogy folyamatosan nedves legyen a környezet a kikelésig.
A csírázáshoz tehát kell levegő, ami adott, megfelelő hőmérséklet, ami így májusban már általában az is megfelelő, a talajnak pedig folyamatosan nedvesnek kell lenni addig, amíg kikel a növény és a gyökerével már önálló vízfelvételre képessé válik. Akkortól már néha szikkadtabbá is válhat a talaj. Minél több fényt tudunk biztosítani a kikelő növényeinknek annál jobb, mert fényhiány esetén a növények a fényt keresve megnyúlnak, majd eldőlnek. Ez az etioláció, amikor laza szöveti szerkezet alakul ki és nem lesznek túl életképesek az ilyen példányok.

Ideális, ha a csírázás utáni egy hétben a növényre jellemző optimális hőmérsékletnél hét fokkal kevesebbet tartunk mert akkor kompaktabb, erősebb növényeink lesznek. Tehát a növény optimum hőmérsékletéhez viszonyítva plusz hét fok az ideális csírázási hőmérséklet, majd az optimumhoz viszonyítva mínusz hét fok (hét fokkal kevesebb) az ideális a csíráz ázás utáni hőmérséklet.

A kikelt növényeket amikor már jól fejlettek, több lomblevéllel rendelkeznek edzés után ültethetünk ki szabadföldbe. Ez fontos, mert egy ablakpárkányról, vagy árnyékolt fóliasátorból kikerülő növény levelei fokozatos szoktatás híján könnyen megperzselődhetnek, ami jelentősen  visszaveti a fejlődésüket.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu