0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

Az amerikai neurológiai akadémia orvosi folyóiratának (Neurology®) online felületén megjelent tanulmány szerint akiknek a vérében magas a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki demencia évtizedekkel később.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, ami sejtkárosodást okozhat.

A lutein és a zeaxantin megtalálható egyebek közt a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban.

A béta-kriptoxantint pedig narancs, a papaya, a mandarin és a datolyaszilva is tartalmaz.

A vizsgálatban 7283  személy vett részt, akik a vizsgálat kezdetekor legalább 45 évesek voltak. Orvosi és laboratóriumi vizsgálattal megállapították az egészségi állapotukat és meghatározták antioxidáns-szintjüket. Majd átlagosan 16 évig követték őket, hogy kiderüljön, kinél alakult ki demencia.

A résztvevőket három csoportba osztották vérük antioxidáns szintje alapján.

A vizsgálat elején legtöbb luteint és zeaxantint tartalmazó embereknél kisebb valószínűséggel romlott a kognitív tevékenység, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje.

Azt is hozzátették azonban, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a demencia kockázatára gyakorolt ​​hatását változtathatja például az iskolai végzettség, a jövedelem és a fizikai aktivitás.  Így lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot, nyilatkozta May A. Beydoun, a tanulmány szerzője, a Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet Országos Öregedésügyi Intézetének munkatársa. 

A tanulmány egyik korlátja, hogy az antioxidánsok szintjét csak a vizsgálat kezdetén mérték, és előfordulhat, hogy az nem tükrözi az emberek élete során tapasztalt szintet.

További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére is, hogy ezen antioxidánsok adagolásával valóban elkerülhető-e demencia.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu