0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.

Megvédenek a betegségektől

A gomba egy kiváló étrendi D-vitaminforrás, amely segíthet a csontritkulás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. A D-vitamint általában a napfényhez kötjük, de különböző táplálékból is hozzájuthatunk – a gomba pedig egyike a kevés növényi eredetű D-vitamin-forrásnak.

Erősítik az immunrendszert

A D-glükánokkal, béta-glikozidokkal, magnéziummal, cinkkel és még sok mással teli gombák nagyszerűek az immunrendszer számára.

A gombák a szabad gyökök ellen védekező antioxidánsok óriási forrása is. Minden gombának megvan a maga egyedi immunerősítő tulajdonsága is.

A shiitake gomba például javíthatja az immunrendszer működését azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, és segít a szervezetnek a betolakodó mikrobák elleni küzdelemben.

Elősegíthetik a jóllakottság érzést

A portobello gomba gyakran kerül a grillre, mégpedig azért, mert erőteljes ízének és hatalmas méretének köszönhetően remek alternatívája a húsnak is, de emellett számtalan módon elkészíthető, glutén érzékenyek számára akár pizzaként is.

Ráadásul magas a rosttartalmuk is közrejátszik abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

Fenntarthatóak

A gombát az egyik leginkább fenntartható módon előállított élelmiszernek tartják az Egyesült Államokban. Ezek a zöldségek kevesebb ásványi anyagot, vizet és energiát igényelnek, mint más típusú növények.

Forrás: optimistdaily.com