0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

Az injektálásokat elkezdték a kollégák, folyamatosan haladnak a munkával. Az injektálásnál felhasznált növényvédő szerre a vállalkozóknak szükséghelyzeti engedélyt kell kérniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. Csak az ilyen engedéllyel rendelkező cégek, vállalkozók végezhetik ezt a munkát.

Szponzoraink segítségével felállítottuk azokat az előrejelző eszközöket is, melyekkel a legjelentősebb gyümölcskártevők rajzását követjük. Munkatársaink keddenként küldik a fogási számokat Budapestről, Budakalászról, Debrecenből, Siklósról, Marosleléről és Győrből. Az adatokat szerdánként táblázatos formában feltesszük a www.zsigogyorgy.hu oldalra és a szponzoraink honlapjára is.

A magyar kertek kedvelt fája a dió. Az elmúlt években néhol 100%-os kárt okozott a nálunk 2012-ben megjelent nyugati dióburok-fúrólégy.

Kétségbeesett levelek, hívások érkeztek a növényorvosokhoz, sokan már a fák kivágásán gondolkodtak. Az idei tavaszra talán megszületett a megoldás, kialakult a védekezés technológiája. Előadásokon, cikkekben ismertettük a bárki által megvásárolható csalogatóanyagot és úgy látom, hogy ezzel párhuzamosan az utcai diófák és azok az egyéb fafajok is az érdeklődés középpontjába kerültek, melyekről atkák, rovarok és gombák terjedhetnek be a közeli kertekbe.

Miért permetezzek, ha az utcáról újra bejön a károsító? – kérdezik tőlem gyakran, és ez a probléma további kérdéseket is felvet.

Először is, hogy milyen fajt, fajtát válasszunk a közterületre telepítésnél. Talán segít a www.diszkerteszek.hu oldalon is megtalálható Közterületi sorfák jegyzéke 2022 táblázat, melyben minden növénynél feltüntettük egy külön oszlopban, hogy a kertészeti termesztésben is gondot okozó valamely károsítónak gazdanövénye-e. Érdemes tovább folytatni a böngészést az oldalon, mert sok kiváló szakmai anyagot tartalmaz.

Kérdés az is, hogy ki permetezheti le a már termőkorban lévő utcai gyümölcsfákat. Kinek a kötelessége a növényvédelmi kezelés?

Nincs az egész országra egységesen érvényes válasz. A jog nem követeli meg a növényorvos jelenlétét, amennyiben az ingatlan tulajdonosa permetez. Ezt nem is lehetne betartani, betartatni. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján létrehozott, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet 6. §-ának a közterületi növényvédelemre vonatkozó pontjai a következőket tartalmazzák: közterületen, lakott területrészen, üdülőterületen – ideértve az ott áthaladó vasúti pályatestet is –, közösségi célt szolgáló területen (így különösen oktatási, egész­ség­ügyi, szociális intézmények, vallási közösségek intézményeinek területén), házikertben és jogszabály rendelkezése szerint az ingatlantulajdonos kezelésébe utalt közterületen kizárólag az engedély­okirat szerint, II. vagy III. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek használhatók fel. Közterületen, valamint közösségi célt szolgáló területen közterületi felhasználásra engedélyezett növényvédő szer a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarában tagsággal rendelkező szakirányító irányításával juttatható ki. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a jogszabály rendelkezése szerint az ingatlantulajdonos kezelésébe utalt közterületen végzett kezelésre.

Növényvédő szer közterületen és közösségi célt szolgáló területen történő kijuttatásáról az érintett lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Autópálya, autóút, főút besorolású közutak, és vasutak lakott területen kívüli szakaszai bármely forgalmi kategóriájú növényvédő szerrel kezelhetők.

Végül pedig az is kérdés, hogyan lehetne biztosítani azt, hogy a lepermetezett gyümölcsből ne egyenek az arra sétálók. Érdemes lenne kidolgozni egy egyszerű útmutatást arról, hogy milyen gyümölcsfajt milyen szerrel, meddig szabad permetezni. Ugyanis csak a felhasznált növényvédő szerre megállapított élelmezés-egészségügyi várokozási idő letelte után lehetünk biztosak abban, hogy a terményben már nincs káros növényvédőszer-maradvány.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet