A Peter Pane Németország egyik kedvelt, burgerekre és grill ételekre specializálódott étteremlánca, amely most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy éttermeiben saját indoor farmokat épít.
A rendszert a lübecki éttermükben tesztelték, és a sikeres tesztidőszakot követően most a lipcsei étteremben is elkezdhették az első friss és ropogós zöldségeket betakarítani. A Mana Farms startup céggel együtt emellett mikrozöldek csíráztatására alkalmas rendszert is telepítenek a lipcsei egységben, így a egészséges és finom csírákat közvetlenül a vendégek előtt tudják majd leszedni és tálalni.
A Mana Micro beltéri növénytermesztő rendszert kifejezetten a vendéglátóipar igényeire fejlesztették ki” – fogalmazott Patrick Junge, a Paniceus Gastro Systemzentrale GmbH ügyvezető igazgatója. A vállalkozás nyitott az olyan új technológiák és innovációk iránt amelyek elősegítik a folyamatok optimalizálását és a fenntarthatóságot. Ennek az új rendszernek köszönhetően, a lipcsei étterem önállóan és helyben tudja megtermelni a a a mikrozöldeket, ráadásul a hidroponiás rendszer kifejezetten víztakarékos.
A tartály körülbelül 50 literes, és csak hetente egyszer kell újratölteni. És mivel a termesztéshez haszálti tálakat nem dobják ki, illetve a vetésre szolgáló magpárnák komposztálhatók így felesleges hulladék sem keletkezik. Mivel nincs szükség szállításra, ezért az étterem karbonlábnyoma is jelentősen csökken.
A ropogós csíranövények teljesen „stresszmentesen” és optimális körülmények között növekednek és igazán intenzív aromájuk van, hiszen a lehető legfrisseben kerülnek a vendégek tányérjára. Számos tanulmány alátámasztotta, hogy a mikrozöldek akár negyvenszer több tápanyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények.
Ha a lipcsei étteremben „jól vizsgázik” az új rendszer, hamarosan további Peter Pane egységekben kezdenek el zöldségféléket és mikrozöldeket termeszteni.
Az étteremről készült német nyelvű videót itt tekintheti meg:
youtube://v/8QP9Vpd6NU0