0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendégpincészetek a június 18-i Somlói Éjszakai Pincetúrán – közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint felidézik, a pincetúra „alulról jövő” kezdeményezés: 2013-ban somlói önkéntesek szervezték meg először, és a mai napig a somlói borászok és gazdálkodók finanszírozzák és tartják életben a régió legnagyobb szabadtéri borszakmai eseményét.

A Somló-hegy pincészetei idén az ország más vulkanikus termőterületeiről is vendégül látnak borászokat, így összesen csaknem ötven termelő borait kóstolhatják a látogatók, a Somló mellett az Észak-Balaton vulkanikus hegyeiről, Tokajból, a Mátrából, a Bükkből és Egerből.

Mint a szervezők emlékeztetnek, a pincetúra időpontja a nyári napfordulóhoz kötődik, és szorosan kapcsolódik a helyi, Szent Iván-éji tűzgyújtás tradícióihoz.

Ettől az évtől azonban a hagyományosan a szombat esti tábortűzgyújtással kezdődő rendezvényt kétnapos kulturális esemény előzi meg.

A hagyományteremtő szándékkal elindított Somló Fesztivál június 17-től két nappalon és egy éjszakán át a Somló teljes területén kulturális, geológiai, kézműves, családi, művészeti és boros programokkal várja az érdeklődőket – áll a közleményben.

Forrás: MTI