youtube://v/kjMCMNMD4z8
Az élelmiszernek látszó tárgyak sorában találjuk a – jobb szó híján – felvizezett húst is. A rejtélyes módon legális injektálási eljárásnak köszönhetően vásárolhatunk piros levet karajáron.
Több olyan kereskedelmi ajánlat kering spanyol húsra vonatkozólag, ahol nem vízzel, hanem valamilyen lé injektálásával súlyarány változtatás történik. Ez az arány öttől akár egész 30 százalékig is felmehet – mondta el Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. Ezzel a húsnak látszó tárggyal – én így szoktam nevezni – kell versenyezni a valódi sertéshúsnak. Nem teljesen korrekt ez a verseny.
A probléma az, hogy jogilag ez teljesen rendben van.
Ennek van egy olyan vetülete is, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a fogyasztók nagy része azt a konklúziót fogja levonni, hogy valami a sertéshússal nincsen rendben. Pedig nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat.
Ezt kellene helyre tenni, hogy a vásárló tisztában legyen vele. Akkor tudná a háziasszony is, hogyha a sütőben a karaj összezsugorodik, az nem a nagyüzemi sertéstartás, vagy a nem megfelelő takarmányozás hibája.
Ha a hús 5, uszkve 30 tömegszázaléka valamilyen nedvesség, érthető, hogy az a sütés folyamán el fog tűnni, és annak nem marad nyoma. Míg egy normális sertéshúsnál természetesen van valamilyen szintű sütési veszteség, de messze nem abban az arányban, mint egy ilyen injektált termék esetében.