0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az engedélyezett növényvédő szerek hivatalos jegyzéke a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján található meg, onnan kerestük ki a kertészetben még az idén használható, illetve megvásárolható készítményeket.

A Floramite 240 SC (bifenazát) atkaölő szert tavaly májusban lehetett utoljára megvenni, az eltarthatósági idő végéig felhasználható takácsatkák ellen hajtatásban.

Rovarölő szerek

Az idén június 1-jéig használhatók az imidakloprid hatóanyagú rovarölő szerek. A Confidor 200 SL készítményt 2018-tól már csak paradicsom, paprika, uborka palántanevelésben és hajtatásban szabad használni levéltetvek és üvegházi molytetű ellen. A Kohinor 200 SL is kizárólag zárt termesztőberendezésben juttatható ki cukkini, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, uborka, valamint díszpálmák védelmére molytetvek, levéltetvek és banánmoly ellen. Az ugyancsak imidakloprid hatóanyagú Midash 20 SL, Mido 20 SL és Might 20 SL készítményekkel az üvegházi dísznövényeket védhetjük levéltetvektől és liszteskéktől 2022. június 1-ig.

A Fury 10 EW (zéta-cipermetrin) 2022. június 1-jéig csemegekukorica, dísznövények, díszfék és -cserjék, szőlő védelmére vethető be bagolylepkék, gyapottok bagolylepke, kukoricamoly, kukoricabogár, levéltetvek ellen.

Az Alsystin 480 SC (triflumuron) rovarölő szer almában, körtében gyümölcsmolyok, aknázómolyok, körte-levélbolha, kis farontólepke, valamint vadgesztenye-aknázómoly és platán-csipkéspoloska ellen az idén szeptember 30-ig még felhasználható.

Az Avaunt 150 EC (indoxakarb) július 1-jéig még megvásárolható és 2022 szeptember 19-ig használható. A készítmény almában almamoly és almailonca, szőlőben szőlőmolyok, csemegekukoricában gyapottok bagolylepke, kukoricamoly és kukoricabogár elleni védekezésre kapott engedélyt. Az ugyancsak indoxakarb hatóanyagú Doxa 30 WG tarka szőlőmoly ellen vethető be, az idén július 1-jéig forgalmazható és idén szeptember 19-ig használható.

Az idén márciusban még meg lehetett vásárolni az Insegar 25 WG (fenoxikarb) rovarölő szert, amit 2023. március 31-ig szabad használni almástermésűek, őszibarack, nektarin, szilva és szőlő védelmére gyümölcsmolyok és sodrómolyok ellen.

Gombaölő szerek

Tavaly november végéig lehetett megvásárolni az Infinito (fluopikolid, propamokarb) készítményt, amit az eltarthatósági idő végéig szabad kijuttatni burgonyavész, valamint káposzta-, kelbimbó-, saláta- és uborkaperonoszpóra leküzdésére.

A Mirage 45 EC (prokloráz) 2022. június 30-ig még megvásárolható és 2023. június 30-ig használható dísznövények lisztharmata, moníliája és szártőbetegségek ellen.

A miklobutanil hatóanyagú Misha 20 EW szőlő lisztharmata ellen 2022. november 30-ig vethető be.

A Nuprid Max (imidakloprid és tebukonazol) gomba- és rovarölő csávázó szer cserepes dísznövények neveléséhez használható 2022. június 1-ig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu