0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Február végi orosz lerohanása óta Ukrajna tengeri szállítás helyett csak nyugati határain keresztül, vasúton vagy dunai kikötőkből tudja exportálni a gabonáját.

Reni és Izmajil kikötőiben a háború előtt tonnánként 5–6 dollárba került a gabona átrakása. Az ország lerohanásakor az átrakodás ára 12 dollárra, áprilisban pedig 15 euróra emelkedett, májusban pedig már 20 eurót kérnek érte.

A kereskedők az áremelkedés tényét megerősítették, de pontos árat nem adtak meg, ugyanis a kikötői hatóságok nem határozták meg, mondván, szerintük azt a „kereskedelem szerkezete állítja be”.

Az ukrán hatóságok többször jelezték, hogy nagy erőfeszítést tesznek a megrendelések vasúton és a dunai kikötőkön keresztül való teljesítése érdekében. Az export volumene hamarosan meghaladja a havi 1 millió tonnát. Ugyanakkor az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint 2022. áprilisában 763 ezer tonna gabonát sikerült exportálni, de 2021. áprilisában elérte a 2,8 millió tonnát a kivitel.

A belügyminisztérium egyik tanácsadója szerint eddig keveset tettek az exportkörülménynek javítása érdekében, és a „piacot egyre inkább monopolizálják”.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság