0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Rovardóm nyerte a Planet Z Ötletpályázatot

A méhek, mint elsődleges beporzó rovarok, a világ legfontosabb fajai közé tartoznak. Méltán ünnepeljük hazánkban 1994 óta a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án a méhek napját, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig 2018-ban választotta május 20-át a méhek világnapjává.

Ökoszisztémánk tartópillérei ők, nélkülük nem létezne az általunk ismert élet. A Zöld Követ Egyesület, mint a környezetvédelem iránt elkötelezett civil szervezet ezért is éltette, hogy a Planet Z Ötletpályázaton Butter Kitti Rovardóm pályázata nyerte el az I. helyezést. A fődíj 1 000 000 forintos ösztöndíj és szakmai támogatás, mellyel innovatív környezetvédelmi elképzelését elindíthatja a megvalósítás útján, felhívva a figyelmet a beporzó rovarok, köztük a méhek természetben betöltött kulcsfontosságú szerepére, védelmük kiemelt fontosságára.

A 2022. május 16-án délelőtt zajlott Planet Z Ötletpályázat döntőjén, a legjobb 12 pályázat és ötletgazdáik szakmai zsűri előtt mérkőztek meg értékes díjakért. A 2 300 000 Ft összdíjazású országos ösztöndíjpályázaton egy első helyezettet hirdettek egymillió forinttal, két második helyezettet 500 – 500 ezer forinttal és három harmadik helyezettet 100 – 100 ezer forinttal. Az eseményt izgatott várakozás és felkészülés előzte meg, mely a záró rendezvényen érte el tetőpontját.

“Körülbelül egy évvel ezelőtt találtuk ki a kollégáimmal, hogy hirdessünk egy ötletpályázatot, mozgassuk meg a fiatalokat és gyűjtsük be azokat az ötleteket, amelyek a fejükben járnak környezetvédelem és fenntarthatóság témakörben” – mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

„Nagyon örülünk annak, hogy a fiatalok ennyire aktívak. Ők azok, akik igazán meg tudják majd határozni, hogy Magyarország zöld területen milyen irányba menjen. Nagy szerepünk van abban, hogy ezt a tudást és kreativitást, ami bennük megvan, tovább vigyék és minél több társukat, barátjukat bevonzzák ebbe a témába” – tette hozzá.

A zsűri egymillió forintos első díját elnyerő Butter Kitti rovardómja a városokban segítené a beporzó állatok (többek között a méhek) védelmét.

Hazánkban jelenleg 109 fajról tudunk, de világszerte több, mint 16.000 méhfélét ismer a tudomány. Ha eltűnnének, hatalmas árat kellene fizetnünk. Albert Einstein mondta egyszer, hogy ha ez megtörténne, az emberiség mindössze négy évvel élné túl őket.

A mezőgazdaság mai formája a méhek beporzó tevékenységéhez társulva alakulhatott ki. Az, hogy biztosan kerüljön étel az asztalunkra, nagy részben a méhektől függ. Az élelmiszerek 30%-a, azaz tányérunkon minden harmadik falat közvetlen az ő beporzásuknak köszönhető, nélkülük több növény termesztése lehetetlen volna.

A méhek beporzó rendszere időtlen idők óta létezik, jól bevált és tökéletes összhangban van a természettel. Követendő példa, hogy mi, emberek is újra a természet nézőpontjából tekintsünk magunkra, és egyensúlyba kerüljünk környezetünkkel, így a méhekkel is.

„A pályázatomban a beporzó rovarok védelmével foglalkoztam, és egy olyan kültéri installációt terveztem, ami egyszerre nyújt menedéket, táplálékot és ivóvizet a rovaroknak” – mondta el Kitti, akinek már arra is van terve, hogy mire költi az egymillió forintos ösztöndíjat.

„A következő lépés az lesz, hogy pontosan meg kell tervezni az installációt az utolsó csavarig. Ezután ellenőriztetem még egy szakemberrel. Majd szeretnék legyártani belőle egy prototípust, és azt kihelyezni egy közterületre valamelyik önkormányzat segítségével” – árulta el a terveit a fiatal környezetvédő.

„Azután, hogy láttam a többi 11 pályázatot, és lehetőségem volt megnézni mindenkinek a prezentációját, nem számítottam a győzelemre, mert mindegyik nagyon színvonalas volt, és bármelyikünk győzelmének ugyanúgy örültem volna „– tette hozzá meghatódva a nyertes.

A 117 feldolgozott pályázatból rengeteg adatot nyertek ki az egyesület munkatársai. A pályázók 90%-a valamilyen felsőoktatási intézmény hallgatója, összesen 21 különböző egyetem hallgatója indult a pályázaton hazánk minden tájáról, sőt, külön kiemelésre érdemes, hogy a határon túlról is érkeztek ötletek. A legnagyobb szeletet a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói teszik ki, ebből következően műszaki megoldásokban nem volt hiány.

A legtöbb ötlet a hulladékcsökkentés, zero waste, újrahasznosítás kategóriájában érkezett, ebből is érezhető, hogy ez az egyik leginkább megoldást sürgető probléma a fiatalok szemében. Visszatérő téma volt a természeti környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, vagy a vízhasználat megreformálása, a vízminőség javítása is.

A megoldási javaslatokból az derült ki, hogy nagyon sokan látják a problémák megoldását valamilyen digitális fejlesztésben, applikációk és videojátékok fejlesztését a pályázók 23%-a tervezi, de ezen felül is felmerült több weboldal, online platform létrehozása.

Az egyesület munkatársai bíznak benne, hogy elindulhat egy olyan folyamat, ami túlmutat a verseny keretein, és hosszabb távon is formálhatja a résztvevő fiatalok pályáját és ötletük utóéletét.

„Ez a 117 pályázat annak bizonyítéka, hogy jó úton járunk, van létjogosultsága egy ilyen típusú nyitott és támogató kommunikációnak a generációk között”- nyilatkozta Király Nóra.

Forrás: Zöld Követ Egyesület sajtóközlemény