0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Kertészet és Szőlészet 2022/18 számában ribiszke-, köszméte- és szamócafajták korszerű szaporítóanyagairól és izgalmas újdonságokról írtunk. A nemesítők egyszerre szép és jó ízű, betegségeknek ellenálló, könnyen termeszthető és szedhető fajtákat hoznak létre, a faiskolák pedig képesek a gyors elszaporításukra.

Rengeteg színváltozatban

A bogyós gyümölcsűek közül a málna volt a második legnépszerűbb faj a szamóca után, és talán manapság is az. Az íze utánozhatatlan, a termesztése megtanulható, a metszése sem túl bonyolult. Főképpen a sarjon termő málnák népszerűsödésével a szakmunka szinte megszűnt. Ki ne tudná tövig metszeni a málnasarjakat? Növényvédelmi igénye természetesen megmaradt, de az is kevesebb, mint a hagyományos málnának.

Rengeteg színváltozata van, sárga, narancssárga, piros, lila, vagy akár fekete. Hogy kicsit sokkolják a kertészeket, minden fajból nemesítenek törpe változatokat, amiket a minikertekben és a balkonon is termeszthetnek.

A málnának a „mini” fajtái a Lowberry® sorozatból a Little Sweet Sister® és a Little Red Princess®. Ezek a fajták legföljebb 80-100 centiméter magasra nőnek, és június közepétől szeptemberig teremnek. Gyümölcseik közepesen nagyok, sötétpirosak, jó málnaízzel.

Néhány példát lássunk a most divatos színű fajtákra is. A sárgák közül a sarjon termő Autumn Sun® a legfelkapottabb. Augusztus közepétől a fagyokig terem, jó termőhelyi körülmények között akár 170-200 centiméter magasra is megnő. Narancsos sárgás a Framb­easy® Autumn Amber®. Ez a fajta a különleges színe mellett az egyik legnagyobb gyümölcsű málna. A pirosak közül kiemelkedően nagy gyümölcsű a Primeberry® Malling Happy®, illetve az Autumn Bliss®-nél jobbnak tartott, viszonylag korai termésű Autumn First®. A lila málnák közül régóta közönségkedvenc a sertetüske nélküli Glen Coe, és az őszi málnák közül a sarjon termő Primeberry® Malling Passion®. A nagyon sötét, majdnem fekete színű málnák szintén érdekesek, ilyen a Black Jewel®. Ez a fajta viszont vesszőn termő, ugyanúgy, mint a hazánkban legismertebb Fertődi zamatos.

Ha valaki azt gondolná ezek után, hogy ez a málnanemesítés vége, mást már nem lehet kitalálni, nagyot téved. Szépen begyűrűzik a köztudatba a „dísz­málna” kifejezés. Hogy mi is a díszmálna? Rózsaszín szimpla (Pacific Rose) és rózsaszín telt virágú (Olympic Blue) fajták jelennek meg a piacon. A csoda bennük, hogy még gyümölcsöt is teremnek, bár kisebbet, mint a normál fajták, de édesek és ehetők.

Régen és még most is kapható a szabad gyökerű málnasarj. Ez olcsó, de könnyen kiszárítható szaporítóanyag, hiszen a gyökerek a kitermelést követően és a szállításkor is szabadon vannak.

Lerakatokban sok helyen kapható cserepes málna is. Ez mindig megered, hiszen a gyökérzet „burkolt” körülmények között van ültetésig, viszont drágább. A most megjelenő tálcás, tápkockás szaporítóanyag elsősorban profi kertészeknek való, akik becserepezik és úgy forgalmazzák. Termesztők is vásárolhatják, hiszen ők nagy szaktudással rendelkeznek, szabadföldbe kiültetve, csepegtetve tudják folyamatosan öntözni, ami a jó eredés záloga.

Szedermálna

Sok új hibrid létezik már, de az egyik legkülönlegesebb szedermálna a Bucking­ham Tayberry. Kitűnő ízével, nagy bogyójával már megnyeri a kertészkedők sokaságát, az csak ráadás, hogy nincs a Tayberryre jellemző horgas sertetövise, sima vesszejű fajta. Ebben a kategóriában ez a csúcs!

Áfonya

Magyarország savanyú kémhatású talajain, például az Alpokalján termeszthető gyümölcs az áfonya. Megtanultuk tisztelni és szeretni ezt a különleges bogyósgyümölcsöt is, roppant népszerű lett.

Sokan ültetik, majd mindenki csalódik benne, pedig nem a növény a hibás. Hazánk talajainak nagy része meszes, amit az áfonya csak kis ideig képes elviselni.

Persze mesterségesen savanyíthatjuk a talajt és így kedvező kémhatást teremthetünk a növényeinknek, savanyú tőzeggel, ecetes vagy esővízzel öntözve. De lépjünk túl a nehézségeken!

Áfonyából is rengeteg fajta létezik, nekünk a kék áfonyák csoportjával lehetnek sikereink, mert szelektálják a mésztűrő fajtákat, így egyre nagyobb esélyünk lesz, hogy meghonosítsuk a kertünkben. Azért senki ne gondolja, hogy nincsenek színvariánsok! A rózsaszín bogyójú Pink Lemonade® is ilyen. Az egyik legmésztűrőbb áfonyafajta a Reka, bogyóméretben kiemelkedő az Elisabeth®, a legismertebb fajták pedig a Bluecrop és a Patriot.

Szaporítóanyagát tekintve az áfonya eddig is cserepes kivitelben állt rendelkezésre, és ez most sem változik, hiszen csak a gyökereket körülvevő tőzeglabda mérete az eltérés a tápkockás és a cserepes növények között.

Az áfonya alacsony bokrot nevel, mégis keresik belőle a kisebb méretűeket, törpéket. Ilyen például a Lowberry® sorozatból a maximum 50-80 centiméter magasra növő Little Blue Wonder®, ez a fajta igazi balkonnövény lehet. Kisebb bokrot nevel a Hortblue® sorozat Petite® fajtája is.

Goji

Lassan terjeszkedve Ázsia egyik szuper bogyósa, a gojiként megismert kínai ördögcérna is tért hódít Európában, így Magyarországon is. Elkezdődött szelekciója is, az egyre nagyobb bogyóméret a cél, kiváló beltartalommal.

Ilyen fajta lett egyebek között a Sweet Success. Termeszthető Magyarországon, néhány gazda már próbálkozik vele. Jelenleg merisztémaszaporításból, tápkockás palán­taként lehet beszerezni. Nagyon gyorsan nő, két-hároméves korában már termést hoz.

Szaporítóanyagát tekintve ennek a növénynek nincs nagy múltja hazánkban. Ha hozzá lehet jutni, akkor cserepes formában érdemes megvásárolni. Valószínűleg így is lehet csak kapni.

Kivi

Melegszik a klímánk, de még mindig a kontinentális zónába tartozunk, ennélfogva lehetnek kemény teleink, amit ez a kúszónövény nem mindig él túl. Téltűrő fajták nemesítése a cél, ami a minikivik esetében sikeres is lett. Magyarország délnyugati régiójában, a Zalai-dombságon már termő kiviültetvények vannak. A szaporítóanyag itt is merisztémaszaporítású, és olasz vagy német laborokból származik. A normál, szőrös kivik legnépszerűbb házikerti fajtája az öntermékeny Jenny. A minikivik közül az Issai a legkeresettebb, amit télállónak tartanak Magyarországon is. Ráadásul ez is öntermékeny, nem kell porzópár neki.

A legtöbb gond ugyanis a kivikkel kapcsolatban a kétlakiság: ha a nő- vagy a hímivarú tövek egyike elpusztul, a másik biztosan nem terem. A porzó képtelen rá, a termő pedig nem tud termékenyülni a pollent adó porzófajta nélkül.

A szaporítóanyagot tekintve a helyzet nemigen változott. Ahogyan régebben, most is cserepesen, konténeresen lehet kivit vásárolni. Régen dugványozták, a ma forgalomba kerülő anyagok dugványról vagy merisztémaszaporítással készülnek. A kivik olthatók, de nem oltják őket. Magról is jól kelnek, de magoncot sem forgalmaznak. Törekednek fenntartani a százszázalékos fajtaazonosságot, és ez csak a vegetatív szaporítási módokkal lehetséges. Oltáskor kihajthat az alany is, ami már okozhat meglepetéseket, a magoncok pedig hasonlítanak az anyanövényre, de néhány tulajdonságban eltérhetnek tőle.

Az új fajták szinte kivétel nélkül licenccel védettek, továbbszaporításuk tilos! A nemesítők abból élnek, hogy a hivatalosan eladott szaporítóanyagok után megkapják a részüket, a licencadó cégek pedig behajtják ezeket és odafigyelnek, hogy jogtalanul senki se szaporítsa, ne hirdesse a fajtáikat. Nagyon sok munka fekszik az új fajták nemesítésében, ezért be kell tartani a szabályokat, így juthatunk hozzá a fajtaújdonságokhoz, bármilyen növényfajról legyen is szó.

Palesits Zsolt
Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: Kertészet és Szőlészet