0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tápanyag vizeletből

Francia kutatók egyedülálló és természetes megoldást keresnek a műtrágyák kiváltására, hogy kisebb környezetszennyezéssel érhessünk el hasonló hozamokat.

Közismert, hogy a szintetikus nitrogénműtrágyák adagolásával növelhető a termésmennyiség, ugyanakkor túlzott használatuk terheli a környezetet, ráadásul az utóbbi időben az áruk is robbanásszerűen megemelkedett, különösen az Ukrajnában dúló háború kezdete óta.

Egy franciaországi kutatási projekt keretében most azon dolgoznak a szakemberek, hogy emberi vizeletből nyerjék ki a nitrogént, amelyet aztán növények tápanyag­ellátására lehet használni.

Kutatók egyébként világszerte már a kilencvenes évektől igyekeznek a vizeletben található értékes anyagokat hasznosítani, erre számos kísérletet tettek egyebek mellett svéd ökofalvakban, Svájcban és Németországban, de az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Etiópiában, Indiában és Mexikóban is folynak kísérletek. Franciaországban most három laboratóriumban, Dol-de-Bretagne-ban, Párizsban és Montpellier-ben is keresik a megoldást.

Forrás: Kertészet és Szőlészet