A Franciaországgal és Luxemburggal határos, kis területű Saarland tartományban április közepén kezdődött a szezon, és azóta is igen
vontatottan halad az értékesítés, sokat küzdenek az idén.
A regionális Saarland Rundfunknak nyilatkozó egyik spárgaültetvény-tulajdonos azt mondta el, hogy április végén a terület egy részén le is álltak a betakarítással, és a korai fajtájuk szedését is a tervezettnél egy héttel hamarabb befejezték. De hasonlóról számoltak be az ország középső részén elhelyezkedő Hessen tartományban, illetve a Berlint körülölelő Brandenburg tartomány déli részén termesztők is, a hírek szerint már ott is van olyan gazdaság, ahol a felületek 50 százalékán felhagytak a szedéssel, vagy
akár teljesen be is fejezték a szezont erre az évre
(amúgy hagyományosan június 24-ig, Szent Iván-napig tart a spárgaszezon Németországban). A közvetlen értékesítéssel és az áruházlánci beszállítással egyaránt gondok vannak, a lakosság óvatos a spárgavásárlással, nyilatkozták.
Az ország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinban ugyanakkor – bár ott sem felhőtlenül indult a szezon – jelenleg minden a legnagyobb rendben, sokat terem a spárga, és a kereslet is nagyon jó rá. A Norddeutscher Rundfunknak nyilatkozó termesztő ezt leginkább az ideális májusi időjárással magyarázta.
Csak be ne robbanjon a túl meleg, mert akkor azonnal rohan mindenki grillezni, és elfelejtik a spárgát,
tette hozzá. Tapasztalata szerint a közvetlen értékesítés visszaesett az előző két, pandémiás évhez képest, cserében viszont az éttermi forgalom helyreállt.
És hogy miért lehet ennyire visszafogott a spárga iránti kereslet? Az érintett termesztők szerint az ukrajnai válság és az általános élelmiszer- illetve energiaár-emelkedés lehet a legfőbb oka. Mindenkinek többet kell kiadnia mindenfélére, és így a kicsit luxusnak számító spárga már nem fér bele.
Mindenki bizonytalan a jövőben, és ez az első, amiről viszonylag könnyű lemondani, vélik.