0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

A Franciaországgal és Luxemburggal határos, kis területű Saarland tartományban április közepén kezdődött a szezon, és azóta is igen

vontatottan halad az értékesítés, sokat küzdenek az idén.

A regionális Saarland Rundfunknak nyilatkozó egyik spárgaültetvény-tulajdonos azt mondta el, hogy április végén a terület egy részén le is álltak a betakarítással, és a korai fajtájuk szedését is a tervezettnél egy héttel hamarabb befejezték. De hasonlóról számoltak be az ország középső részén elhelyezkedő Hessen tartományban, illetve a Berlint körülölelő Brandenburg tartomány déli részén termesztők is, a hírek szerint már ott is van olyan gazdaság, ahol a felületek 50 százalékán felhagytak a szedéssel, vagy

akár teljesen be is fejezték a szezont erre az évre

(amúgy hagyományosan június 24-ig, Szent Iván-napig tart a spárgaszezon Németországban). A közvetlen értékesítéssel és az áruházlánci beszállítással egyaránt gondok vannak, a lakosság óvatos a spárgavásárlással, nyilatkozták.

Az ország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinban ugyanakkor – bár ott sem felhőtlenül indult a szezon – jelenleg minden a legnagyobb rendben, sokat terem a spárga, és a kereslet is nagyon jó rá. A Norddeutscher Rundfunknak nyilatkozó termesztő ezt leginkább az ideális májusi időjárással magyarázta.

Csak be ne robbanjon a túl meleg, mert akkor azonnal rohan mindenki grillezni, és elfelejtik a spárgát,

tette hozzá. Tapasztalata szerint a közvetlen értékesítés visszaesett az előző két, pandémiás évhez képest, cserében viszont az éttermi forgalom helyreállt.

És hogy miért lehet ennyire visszafogott a spárga iránti kereslet? Az érintett termesztők szerint az ukrajnai válság és az általános élelmiszer- illetve energiaár-emelkedés lehet a legfőbb oka. Mindenkinek többet kell kiadnia mindenfélére, és így a kicsit luxusnak számító spárga már nem fér bele.

Mindenki bizonytalan a jövőben, és ez az első, amiről viszonylag könnyű lemondani, vélik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu