0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Magyar Bor Akadémia életműdíjasa: Kállay Miklós

Idén már negyedik alkalommal adták át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját, melyet Kállay Miklós, professzor emeritus vehetett át.

Mint Zilai Zoltán, a szervezet leköszönő elnöke laudációjában elmondta, szimbolikus maga a helyszín is, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, hiszen a bor az egyetemes kultúra része.

A negyedik alkalommal átadott díjat azok kapják, akik hosszú ideje meghatározó alakjai a szőlő-bor ágazatnak.

Kállay Miklós a Műszaki Egyetemen vegyészként végzett, de iskolái után azonnal a bor közelébe került, Budafokon, a Törley Pezsgőgyár tőszomszédságában, a Kutatólaborba került, ahol két évtizedet töltött. Innen váltott az – akkori – Kertészeti Egyetemre, ahol a Borászati tanszék vezetését vállalta el, ahol évtizedeken keresztül generációkat oktatott, s mutatta be a szakma szépségét.

Tudományos és oktatói munkáját számtalan könyv, publikáció bizonyítja. Gazdag életútja a szakma meghatározó egyéniségévé tette.

Gyakran idézte Petrarca-t: „A dal a fontos, nem a madár”, ezzel is jelezve, nem a személyre, hanem a mondandójára kell figyelni. Vallja ma is, jól működő kutató-fejlesztő és oktató munka nélkül nincsen sikeres ágazat.

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára az „Életműdíj Bizottság” az elmúlt több évtizedes borászati kutatói-, illetve oktatói munkásságáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Dr. Kállay Miklós emeritus professzornak, a Magyar Bor Akadémia alapító tagjának és egyben tiszteletbeli elnökének adományozta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu