0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel…

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

A borágófélék családjába tartozó közönséges ebnyelvűfű (Cynoglossum officinale) egy bársonyos tapintású, impozáns megjelenésű gyógynövény. Rendkívül toleráns, szárazságtűrő, szegényes homokos talajon is megél. Az Alföldön találkozhatunk vele leggyakrabban, ahol a kétéves növény, első évben tőlevélrózsát nevel, és csak a következő évben nevel virágot.

Apró pirosas virágok sokaságát hozza kunkorvirágzatba rendeződbe, amelyet nagyon kedvelnek a méhek és más pollinátorok.

Termése, mint a tépőzár ragaszkodik a ruhához és az állatok bundájához. A makkocska felületén ugyanis horgas szőröcskék találhatók. Ez a kis furfang segíti hozzá, hogy minél nagyobb területet meghódíthasson. Szinte bármikor vethető, de a megfigyelések szerint a hideghatás kedvezően hat a mag csírázására. Remekül mutat a természethű réteken, de a kertben is érdemes tartani néhány tövet, mivel az ágyásba csalogatja a beporzókat.

Kíméletes sebgyógyító

A népigyógyászat hasonlóan alkalmazta, mint közeli rokonát, a fekete nadálytövet. Gyökerét hasmenésre, köhögésre, vese és húgyhólyagpanaszokra, levelét aranyérre, kisebb sérülésekre, égésekre, harapásokra, fekélyekre, nehezen gyógyuló sebekre, és reumatikus fájdalmakra használták. Drogját fájdalomcsillapításra, görcsoldásra és az emésztés serkentésére is javasolták.

Levelét régebben nyersen illetve hőkezelés után fogyasztották is, azonban ez ma már nem javasolt, mert időközben kiderült, hogy pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek rákkeltők és mérgező hatással vannak a májra.

Jelenleg tehát potenciálisan karcinogénnek tartják, de korábban daganatellenes szerként is ismert volt. A gyökérből leginkább homeopátiás szer készül, amely kitűnő választás álmatlanság esetén. Legelőn tartottállatokat nem ajánlott a közelében hagyni, mert állatok (pl.: lovak és szarvasmarhák) takarmányozására egyáltalán nem ajánlott.

Az allantoint, nyálkát és cseranyagot tartalmazó friss levelek nedve csillapítja a vérzést, összehúzza a sebszéleket és bámulatosan meggyorsítja a sebgyógyulást. Levelét virágzás idején gyűjtik, gyökerét ősszel vagy tavasszal érdemes kiásni és későbbi felhasználás végett megszárítani.

Fontos megjegyezni, hogy külsőleg is csak alkalmanként ajánlatos használni. A különösen érzékeny emberek legyenek óvatosak, mert náluk esetleg dermatitiszt okozhat.

Gyors pakolás sebre: a sebfelület nagyságától függően szedjünk néhány levelet, miután megmostuk, itassuk le a vizet. Nyomkodjuk meg, hogy fellazuljon a textúrája és kiszabaduljon a gyógyító nedve. Fektessük a leveleket a bőrre és kössük be a sebet. Nagyon kíméletes, nem okoz kellemetlen érzeteket.

Borogatás: a nyers leveleket mozsárban törjük össze, a masszával itassunk át egy tiszta textildarabot vagy vattakorongot, takarjuk be vele a sebet, azután rugalmas pólyával rögzítsük.

Lábfürdő repedezett bőrre: egy liter vízben főzzünk 10 g gyökeret 5 percig. Miután langyosra hűlt a főzet, áztassuk bele a lábat.

Nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, de vele is, mint rokonával, a fekete nadálytővel nagyon körültekintően kell bánni és csak szükség esetén használni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu