A szerbiai sajtó a napokban nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése.
Azzal, hogy porrá őrlik a kávét, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kávéba más, porrá őrölt anyag is kerüljön, az általában valamiféle gabona őrleménye. Eddig a csomagolt kávéban a kávészemek mellett szóját, babot, borsót, csicseriborsót, árpát vagy cikóriát is lehetett találni. Május 31-ével viszont ez megszűnik.
Június 1-től kávénak csak azt lehet nevezni, ami száz százalékban kávészemekből készült, és ha a termék mást is tartalmaz, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni – közölte a szerbiai közszolgálati televízióban Branislav Raketic, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékese.
és jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy mivel dúsították, ha pedig kevesebb mint 50 százalék a kávé aránya, akkor például árpa esetén azt kell ráírni, hogy „árpaalapú készítmény kávéval”.
A szabályozást másfél évvel ezelőtt fogadták el, Szerbia 460 kávétermelőjének 18 hónapja volt arra, hogy módosítsa a csomagolásait.