0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magyar gazdák a hazai agrárium aranytartalékai

Három éve annak, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) országos közgyűlésének küldöttei újra találkozhattak egymással. Május 26-án a MATE gödöllői campusán ez most ismét megvalósulhatott, ahol a tisztségviselők a magyar gazdákat a hazai agrárium aranytartalékaként aposztrofálták, ugyanakkor a gazdákat tömörítő érdekvédelmi szervezet munkáját is dicsérték.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke elmondta, a szervezet hosszú ideje élteti a Kárpát-medencei magyar gazdaösszefogást, így erősítve az összetartozást. Ebben a stratégiai feladatban az Agrárminisztérium a MAGOSZ mellé állt. Ez az összefogás közös érdek:

„Nem csak megmaradásunk, hanem gazdaságunk, s ezen belül az agrárium megújulásának záloga”.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az éghajlatváltozás miatt elengedhetetlennek nevezte az öntözhető területek növelését. Mint fogalmazott, a gazdák részéről is komoly igény jelentkezik az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, így eddig a vízgazdálkodást érintő pályázati lehetőségeknek is köszönhetően, több mint 120 ezer hektár területre kértek és kaptak vízügyi létesítési engedélyt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Közös Agrárpolitika (KAP) jelenleg is zajló tárgyalásaiból emelt ki szemelvényeket. A 2023–2027-es ciklusban a jelenleg megfogalmazottakra már idén ősszel fel kell készülnie a gazdáknak.

Hozzátette, a tárgyalások jelenleg is zajlanak, amiket „adok-kapok”-ként titulált. Véleménye szerint azonban van olyan irányelv, amelyben a fenntarthatóság összeegyeztethető a versenyképességgel.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kamarai választások magas részvételi arányát ecsetelte, valamint az öntözésfejlesztésről elmondta, a klímaváltozás miatt minél sürgetőbb lenne a hazai öntözésfejlesztés fellendítése.

Kitért a radikális állat- és természetvédelmi szervezetekre is, akik a jelenlegi inflációs és háborús konfliktus időszakában is bojkottálják a mezőgazdasági termelést, miközben napról napra aggályossá válhat a közép-európai élelmiszer-ellátás biztosítása.

Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, a MAGOSZ ifjú gazdatagozatának elnöke a közgyűlésen elmondta, az ifjú gazdatársadalom a jövő záloga, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyre több fiatal válassza a mezőgazdaságot pályamodellként.

Ezt leginkább innovatív eszközökkel lehet elérni, ugyanakkor a gazdaságokon belüli generációváltás kérdésére választ adó gazdaságátadás szabályrendszere is ebben kíván segíteni.

Beczei István a határon túli gazdák képviselője nemzetpolitikai ügynek nevezte azt, hogyha a külhoni magyarok nem tudnak megélni a mezőgazdaságból, akkor a városokba költözve elvesztik magyar identitástudatukat. Ez ellen közös erővel fel kell lépni, de a legfontosabb, hogy egymásra tudjunk számítani.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu