0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Gulyás Krisztina, a Vadászgörény Barátok Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, hogy számukra az a fontos, hogy az állatok szépek legyenek, egészségesek, és a gazdák felelősen tartsák állataikat. Azon dolgoznak, hogy aki görényt szeretne tartani, azt ne hirtelen felindulásból tegye, mert meglátott valahol egy szép állatot, hanem a vásárlás előtt nézzen utána annak, mivel jár e kisragadozók tartása.

A vadászgörény vagy házi görény (Mustela putorius furo) a vad európai közönséges görény (Mustela putorius) háziasított változata. Közeli rokona a mezei, vagy molnárgörény. A menyétfélék családjába tartoznak, akárcsak a menyétek, borzok és a vidrák. Eredetileg patkányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele, ma már egyre többen csak hobbiállatnak tartják.

Háziasításuk pontos időpontja nem ismert, maradványaik kb. i. e. 1500-tól fellelhetők. Az ókori Egyiptomban való előfordulása vitatott. Ami biztos, hogy Arisztotelész írt róla iktis néven, Plinius pedig viverra néven. I. e. 6-ban Augustus görényeket küldött a Baleár-szigetekre, az elszaporodott nyúlpopuláció ellen. A vadászatra használt görényeket nagy becsben tartó rómaiaknál megjelent festményeken, szobrokon mint a városállamot a rágcsálóktól védő, háziasított ragadozó.

I. Erzsébet angol királynő ajándékként osztogatta a vadászgörényeket, amiket azután nagy becsben tartottak. A Brit Fegyveres Erők 1. zászlóaljának is egy vadászgörény a kabalaállata. Az Újvilágba először a 17. században vittek görényeket, 1860-tól a második világháború kezdetéig magtárak védelmére használták őket.

Vad változatát, a mezei görényt főleg molnárok használták a rágcsálók ellen, a magtárak így a görények vadászterületévé váltak. Valószínűleg a magyar molnárgörény kifejezés is innen eredhet.

Házi kedvencekként az 1970-es években lettek népszerűek, dr. Wendy Winstead country zenésznek, állatorvosnak köszönhetően, aki hírességeknek adott el vadászgörényeket, és a TV-ben is feltűnt saját állataival.

– A görénytartás nem a legegyszerűbb: költséges és bonyolult hobbi. A vadászgörényeket kb. 2000 éve háziasították, Egyiptomban például egér- és patkányfogásra használták. Itt a versenyen leginkább házi kedvencekkel találkozhatunk, akiket már társállatnak is tenyésztettek. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy milyen vérvonalúak, tehát ez is egy sarkalatos szempont, amikor kisállatot választunk.

A szelídítés is komoly feladat. A kölykök 8 hetes korban kerülnek a gazdihoz és harapnak. Nem agresszivitásból, hanem mert ők így kommunikálnak, így ismerkednek, és bizony éles fogaik vannak, merthogy ők ragadozók.

Sokan nem tudják, hogy a görények szigorúan húsevők, csak és kizárólag nyers húst esznek, azt is csontosan. Ez nagyon lényeges számukra, máskülönben az egészségük rámehet, ha nem így etetjük őket.

A görénytartás még egy nehézsége az ivarzásuk. Náluk az ivartalanítás nem opció, mert akkor megnő a mellékvese-daganat kockázata. Helyette egy hormonimplantátumot lehet beültetni, amely ugyan nem jelent végleges megoldást, de legalább kordában tartható az állat hormonháztartása – igaz ez időről időre komolyabb költséggel jár. Az állatorvosi költségek amúgy is magasabbak a többi társállaténál, mivel a vadászgörény egzotikus kisállatnak minősül.

De az orvosi számlákat növelheti, hogy a görények hajlamosak daganatos betegségekre is, amit csak fokoz a szaporítók tevékenysége. Ők már annyira lerontották az állomány immunrendszerét, hogy a felelős tenyésztők szinte hiába hoznak külföldről jó vérvonalú tenyészállatot.

– Fontos azt is tudni, hogy a görények társas lények, akik nagy teret igényelnek, és sokat játszanak. Ugyan nagyon sokat alszanak, 18-20 órát, de amikor fent vannak, pörögnek. Tehát nem lehet őket egész napra berakni egy kis ketrecbe, mert depressziósak lesznek és belebetegszenek. Nekik társaság és játék kell, még a legöregebb példányok is játszanak. A görény futkos, kergetőzik, labdázik, imád a gazdival vagy a fajtársaival játszani. Mókás kis állat, és ha sikerül vele bizalmat kiépíteni, akkor életre szóló barátság köttetik. Van olyan görény, akit bárki megfoghat, de van olyan is, akivel csak a gazdi tud bánni, másokat megharap.

Aki görénytartásra adja a fejét, fontos, hogy állatnak egy külön szobát tudjon biztosítani, vagy esetleg egy kis kerti lakot. Bár utóbbi esetben nem lesz belőle igazi házi kedvenc. Ha magunk mellett akarjuk tartani, egy nagyobb kifutót készítsünk neki, ahol szabadon engedhetjük! Vigyázzunk azonban arra, hogy mindenhova befér, így könnyen kerül veszélyes helyzetekbe! A görényt rendszeresen kell futtatni is, tehát akinek nincs ideje, annak tartása nem ajánlott. Nem kell állandóan vele lenni, de a napi intenzív foglalkozást igényli.

A görény takarmányozása sem egyszerű. Csak nyers húst kaphat, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.

Mivel a vadon élő görények rágcsálókat és madarakat esznek, ehhez kell hasonlítania az otthon tartott görény takarmányának is. Csirkenyak, nyúlhús, pulyka, szárnyasok, galamb, kacsa mind etethető. Aki pedig bírja, adjon kedvencének állatkereskedésben kapható fagyasztott egeret! A szakértők azt mondják, 14 év alatt nem ajánlják a görénytartást, bár ha a családban van, akár egy 5-7 éves kisgyerek is megtanulja, hogyan szabad vele bánni.

Mikor szép?

A gazdiknak valószínűleg a saját kedvencük a legszebb, ám nem véletlenül rendeznek kiállításokon görényszépségversenyt. Gyenes Irén 2002-ben ugyan abbahagyta a görénytenyésztést, ám ma is bírálóként segít a hazai állomány szépségét alakítani.

– A bírálat során először is az összképet nézzük: az általános egészségi állapotot, a szőr és a bőr állapotát, a csontozatot. Esetleges fejlődési rendellenességet keresünk, nézzük a fejalakulást, a lábvég alakulását, az izomzatot, a szemek, a fülek, a körmök állapotát. Ez most egy szépségverseny, de nyilván az egészséges és tenyésztésre alkalmas állatokat tarjuk szépnek.

– Ez természetes, hisz akkor szép az állat, ha egészséges. Mégis, hogy néz ki az ideális vadászgörény?

– Az ideális vadászgörény kompakt, a farka a testéhez képest arányos, vagyis a testének kétharmadát teszi ki. Viszonylag kicsi, kerek füle van, nem túl hosszú feje és zárt mancsai. A szép görény izmos, tömött szőrű, csillogó szemű, tiszta orrú, és egészséges benyomást kelt.

– Bírálóként hogyan látja, milyen az állomány?

– Küllemében jónak találom, viszont amit nagyon sajnálatosnak találok, az a fogak állapota. Nagyon sokan nem megfelelően etetik a görényeiket. A darált hús, a kutya- vagy cicakonzerv etetése miatt nagyon sok fogínygyulladásos, fogköves egyeddel találkozunk, tehát az állatok szája nagyon nem egészséges.

Fotók: HBA, Vadászgörény Barátok Egyesülete

Forrás: Kistermelők Lapja