0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Légy a kertben – kertművészeti napok

Idén 18. alkalommal rendezik meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykertben június 3. és 5. között, amelynek mottója – Légy a kertben. A rendezvény kiemelt témája ezúttal a biodiverzitás, a klímaváltozás és tájépítészet lesz.

Ahogyan eddig minden évben, most is gazdag programmal készül a szervező Károlyi József Alapítvány.

Csehország és Franciaország kiemelt vendégként szerepel a rendezvényen, az országok képviselői pedig érdekes szakmai előadással készülnek.

Igor Kyselka, brnói tájépítész, a csehországi biológiai sokféleséget növelő, tájépítészeti projekteket mutatja be, míg Didier Wirth, az Európai Kertészeti és Tájépítészeti Intézet elnöke az európai kertek jövőjéről fog beszélni.  Diane Ortolani a monacói botanikus kert, a JardinExotique de Monaco igazgatójának előadásából pedig képet kaphatunk a monacói egzotikus kert történetéről.

Emellett további izgalmas előadások hangzanak el Zólyomi Zsolt, parfümőr például arra ad választ, hogy hogyan fejlődtek a természetes növényi illatanyagok az évszázadok során, Alessandro Reali, volt vatikáni kertész pedig a talaj fontosságra hívja fel a figyelmet. Orlóci László az ELTE Füvészkert igazgatója előadásában az időjárási anomáliák és a dísznövények fajtahasználat változásának összefüggéseire mutat rá.

A három napos rendezvényen számos kertészet mutatkozik be egyedi és sok növénykülönlegességet is felvonultató kínálatával, emellett kerti kiegészítők és bútorok kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

A már hagyománnyá vált botanikai séták és az izgalmas gyermekprogramok sem maradnak el.

A kastély termeiben tárlatok várják a látogatókat, többek között, virágokat, növényeket ábrázoló akvarell- és olajfestmények láthatók, de bemutatják a beregszászi keresztszemes hímzés gyöngyszemeit is. A nyitó napot pedig a hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

 

Szintén hagyományosan részt vesz a Kertbarát Magazin is a kiállításon, ahol többek között kedvezményes előfizetéssel is várják a látogatókat.       

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu