0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Szélsőséges időjárás: hatalmas károkat okozhat a mezőgazdaságban

Az erős zivatarok, szupercellák jelentős, érzékelhető károkat okozhatnak a mezőgazdaságban. Erre a hétre pedig a meteorológiai szolgálat ismét erőteljes zivatarkomplexumot jelzett, akár súlyos esőzésekkel és viharos széllökésekkel, beleértve a nagyobb jégesőt is.

Idén nyáron ismét szupercellák okoztak néhol jégesőt Magyarországon – néhol autók szélvédőit törte be a jég –, noha határainkon túl jóval nagyobb károk keletkeztek, mint hazánkban..

A gyakran jelentős károkért felelős szupercellák olyan forgó feláramlást tartalmazó speciális zivatarok, amelyeket szignifikáns jég (átmérő >= 5 cm), nem ritkán 120 km/h feletti szélvihar és olykor tornádó is kísérhet, olvashatjuk a Magyar Meteorológiai Szolgálat honlapján. Csirmaz Kálmán (Országos Meteorológiai Szolgálat) és Kun Sándor (Viharvadászok Egyesülete) szerint a szupercellák élettartama jellemzően igen hosszú, mely egyes esetekben akár a 8 órát is meghaladhatja. Egy széles körben elfogadott kritérium alapján a cella hosszú élettartama mellett a feláramláshoz kapcsolódó tartós és mély középszinti ún. mezociklon jelenléte. 

Így működnek a szörnyeteg zivatarok

A zivatar szupercellák, amelyek annyi kárt tudnak okozni, nagyon hosszú életű, forgó zivatarfelhők. Ahogy a met.hu-n magyarázzák, az időjárási jelenség legfontosabb jellemzője egy erőteljes forgó felszálló terület, egy úgynevezett mezociklon, amely vákuumot hoz létre a földön, így – akárcsak egy porszívó esetében – a meleg és energikus levegőt folyamatosan beszívják a földre, és átlagosan 3-10 km-nél nagyobb magasságba szállítják. A vertikális tengelyű örvény függőlegesen a zivatar jelentős hányadára (legalább harmadára-felére) kiterjed, és forgási sebessége elér egy bizonyos küszöbértéket.

A jelenség hosszú élettartama és hatalmas ereje miatt több esetben, egymást követően is lehet jégeső – a jégszemek többször is visszakerülhetnek a feláramlási csatornába –, ami aztán nagy, akár diónyi jégszemekké nőheti ki magát.   

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajgenerátoros országos jégkármérséklő rendszere országszerte működik, azonban – annak ellenére, hogy ez a létező legmodernebb technológia – a határon túlról érkező, jéggel teli felhők, illetve a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani.

A viharos szélben fokozottan kell figyelni a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy „kap el” valakit, érdemes valahová behúzódnia, ha pedig gépkocsiban érne valakit utol a vihar, az ablakokat szükséges bezárni, a fém részeket pedig nem szerencsés megérinteni. Erős szupercella esetében saját magunk miatt és az állatok védelme érdekében a házak, mezőgazdasági épületek környékéről össze kell gyűjteni és bevinni egy épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

Bár a szupercellák az összes hazánk felett kialakuló zivatar kis hányadát adják, mégis a meteorológiai eredetű károkért legnagyobb hányadban ezek a felelősek, éppen ezért hasznos, ha rendelkezünk alapvető ismeretekkel erről a különleges időjárási jelenségről.

Egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső, áll a NAK közleményében. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 13 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. Az azonban garantálható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amik a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu