0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magyar bor nagykövetei

A Magyar Bor Akadémia idén ünnepli megalapítása 30. évfordulóját, és a kerek évforduló egybeesik a borakadémia elnökségének tisztújításával. A közelmúltban tartott tisztújító közgyűlésen Koch Csabát választották a Magyar Bor Akadémia elnökévé. Bár az utóbbi évek nem kedveztek a szervezeti életnek, az új vezetőség bizakodva tekint a jövőbe.

„Úgy látom, a Magyar Bor Akadémia olyan szellemi értéket, olyan humán erőforrást jelent – elsősorban szellemi értelemben –, ami egyedülálló Magyarországon. Az akadémia eddig is óriási dolgokat tett le az asztalra, hiszen olyan díjakat hívott életre, amelyekkel az egész magyar borkultúra alapjait megteremtette” – utalt a szakember Az Év Bortermelője, Az Év Pincészete díjra és a borakadémia Életműdíjára. Mint mondta,

fontosnak tartja, hogy megőrizzük azokat az értékeket és kiaknázzuk azt a szellemi tudást és tőkét, amit az akadémia felhalmozott. Ehhez viszont aktivizálni kell nemcsak a tagságot, nemcsak a vezetést, hanem mindenkit, akik hajlandó tenni a magyar bor ügyéért.

Ehhez megfelelő anyagi forrást is kell teremteni, hiszen anélkül nem lehet színvonalas munkát végezni. A megfelelő pénzügyi alap lehetővé tenné, hogy szakembereket alkalmazzanak, vagy hogy külsős szakembereket bízzanak meg.

„Hiszek abban, hogy az erőforrások megerősödésével meg tudjuk valósítani az akadémia céljait, amelyek nem változnak az alapjaikban, de időnként le kell porolni őket” – fogalmazott Koch Csaba arról szólva, hogy az akadémia rangjának, társadalmi elismertségének a fokozását tekinti legfontosabb törekvésének.

Egy egyéni érdekek fölött álló szervezetről van szó, amelynek értékek mentén kell dolgoznia, és amibe minden olyan erőt be kellene csatornázni, amely az ágazat jobbításáért küzd Magyarországon. A borakadémia újonnan megválasztott elnöke szerint a szervezetnek aktív szerepet – akár nagyköveti szerepet – kell vállalnia, és ennek jegyében minden szakmai és társadalmi szervezettel minél szorosabbra kell fűznie kapcsolatait, és nem a konkurenciát kell látnia bennük.

„Elsődleges céljaim egyike, hogy a többi szervezettel megpróbáljunk megfelelő kontaktust kialakítani. Emellett fontosnak tartom az akadémia által alapított díjak presztízsének a növelését, ha kell, a megújításukat”

– hívta fel a figyelmet, amibe akár a jelölés, akár a kiválasztás megreformálását is beleértette, hiszen

30 év telt el a kidolgozásuk óta. Nem biztos, hogy az akkor kidolgozott kiválasztási rendszer még mindig ideális. Az elmúlt évtizedekben óriásit változott az ágazat. Ahhoz, hogy megőrizzük Az Év Bortermelője díj tekintélyét, át kell alakítani, a kor elvárásainak megfelelően. Az akadémia több, mint 160 fős tagságában mindazok a borászok benne vannak, akik szakmai sikereikkel előremozdították a magyar borkultúra ügyét. De rajtuk kívül tagjai azok a tudósok, kutatók, oktatók és a borhoz közel álló művészek is – egy széles kör, amelynek a tagjai megkerülhetetlenek Magyarország szőlő- és borkultúrájában.

„Fontosnak tartom, hogy a kulturált borfogyasztás hazai népszerűsítésében a HNT-n keresztül csatlakozzunk a brüsszeli Wine in Moderation programhoz, és valódi, aktív tevékenységbe kezdjünk – és e munkához pénzügyi alapokat lehet szerezni”

– mondta az új elnök, hozzátéve, hogy – amennyiben lesz hozzá ereje az akadémiának – elképzelhetőnek tekinti, hogy közpénzből finanszírozott szervezetté váljanak. Koch Csaba kijelentette, hogy az akadémiai vezetés megújítását garanciának tekinti arra nézve, hogy élővé teszik a szervezet munkáját.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság