0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A statisztikai adatok gyűjtése óta nem volt ekkora áremelkedés egy év alatt

Átlagban közel 40%-kal emelkedett a mezőgazdasági termékek ára 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között Németországban, számolt be róla a szövetségi statisztikai hivatal; kiemelve, hogy az ilyen típusú adatok gyűjtésének 1961-es kezdete óta nem volt még ennyire magas a két év azonos hónapja közötti különbség. Pedig már a 2021 márciusa és 2022 márciusa közötti +34,7% is rekord volt, de hamar megdőlt.

A fruchthandel.de portál által szemlézett Destatis-adatok alapján mind a növényi, mind az állati termékek ára emelkedett átlagban, előbbi 45,7%-kal, utóbbi 35,8%-kal.

A nagy átlag persze elfed sok mindent, egyebek között azt, hogy

hiába a 45%-os plusz, ezen belül a gyümölcsök például mínuszosak;

a tavaly áprilisinál csak átlagosan 14,9%-kal olcsóbban tudták értékesíteni a termesztők a különféle gyümölcseiket. Ezért nagy részben a szamócahelyzet a felelős: korán kezdődött Németországban az állományok tömeges érése, közben a kereslet pedig lanyha volt, így összezuhant a piac. 2022-ben 24%-kal kevesebbet kaptak a termesztők a szamócáért, mint egy éve.

A zöldségek ára is csak enyhe pluszt mutat (+1,1%), ezen belül persze nagy a szórás. Látványosan nőtt az uborka (+53,6%) és a spárga (+32,6%) ára, előbbié főleg azért, mert rengeteget drágult a növényházi világítás, utóbbié pedig az áprilisban még szerény felhozatallal, illetve ugyancsak a termesztési költségek emelkedésével indokolható.

Mindeközben a burgonya ára 106,2%-kal emelkedett, úgy, hogy már az előző hónapban is nőtt 91,7%-nyit. Az oka egyrészt az időjárásra visszavezethető szerény újburgonya-felhozatal, másrészt pedig az, hogy

tavaly nagyon olcsó volt a burgonya, ahhoz képest nem nehéz ilyen szintű emelkedést produkálni,

összegzi a Destatis adatai alapján a fruchthandel.de portál cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu