0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jótékony meggy

Sokféle kedvező hatása miatt a szupergyümölcsök közé tartozik a meggy. Olyan kiváló magyar nemesítésű fajtákkal rendelkezünk, hogy frissen fogyasztásának is régi hagyománya van itthon. Különböző ételekben és italokban is érdemes felhasználni, igazán sokoldalúan elkészíthető gyümölcs.

Hazánkban a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a meggy, szinte kizárólag magyar nemesítésű hibrideket vagy tájszelekcióból származó fajtákat használunk. Június közepétől egy hónapon át kapható az üzletekben, piacokon, és szedd magad gyümölcsösökben is hozzájuthatunk.

A meggy karbantartja a szívet, megerősít, ellazít, tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. A benne lévő kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntethetik a szívritmus-elégtelenséget. A meggyben található az egyik legerősebb természetes antioxidáns, az úgynevezett kvercetin.

Rengeteg tanulmány készült, melyekből egyértelműen kiderül, hogy a kvercetin képes csökkenteni a vérnyomást, sőt, akár a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújthat.

Egy friss kísérletben 14 egyetemista férfinél tesztelték, van-e különbség az edzéseik minőségében, ha naponta kétszer három deciliter meggylevet isznak. Az eredmény egyöntetű volt, hiszen mindenki, aki az étrendje részévé tette a meggylevet, úgy érezte, sokkal lassabban fáradt el, energikusabb volt, és keményebben, hosszabban tudott edzeni, mint előtte.

Meggymag arckrémben

Meggymagolaj-tartalmú arckrémet fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Karán, amely gyógyszertárakban került forgalomba, és a vízhiányos bőr ápolására szolgál. Kiderült ugyanis, hogy a meggymagolajban található sok E-vitamin- és flavonoid növeli a bőr ereiben a vérellátást, gátolja a bőr öregedését és rugalmassá teszi azt. A ránctalanító, erősen hidratáló hatóanyagot szabadalmaztatták.

A gyümölcsben található anyagok képesek arra, hogy megelőzzék az izomfájdalmakat, és segítenek a sérülésekből való felépülésben. Több kutatás is megerősítette, hogy a meggylé segíthet enyhíteni az edzés után jelentkező izomlázat és gyorsítja a regenerációt is. Ez a meggyben található antocianin vegyületeknek köszönhető, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A gyümölcs az alvási ciklusokat befolyásoló melatonin nevű hormon természetes forrása, így segít az egészséges alvásban.

Ezt kísérlettel is sikerült igazolni. A kutatásba 10-10 fiatal, átlagos testsúlyú, egészséges férfit és nőt vontak be. A csoport egy része 90-100 db meggynek megfelelő meggylé-koncentrátumot kapott, a többiek hatás nélküli italt. Összehasonlítva a két csoport eredményeit, azt tapasztalták, hogy a vizeletből kimutatható volt a melatoninszint-emelkedés a meggylé-koncentrátumot fogyasztók között, és ők több mint fél órával tovább tudtak aludni, mint a placebót fogyasztók, és 5-6%-kal javult az alvásminőségük is.

Párnaként is hasznos

Meggymagpárnát évszázadok óta használnak ízületi fájdalmak kezelésére, görcsoldásra, fájdalomcsillapításra és alvászavar megszüntetésére. Jól tárolja a hőt, hideg és meleg borogatásra is használható. A meggymagpárna a test formáját követve szilárdan alátámasztja a nyakat és a fejet, egyenesen tartja a gerincet, így tehermentesíti a vállat, a hátat. A magok masszírozó hatása élénkíti a helyi vérkeringést. Ülőpárnaként is előnyös, a hosszabb használat során élénkíti az izmokat.

Gyulladáscsökkentőként azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet. Közvetlen baktériumölő hatását magyar eredmények igazolják: emberi nyálban a meggylé hatásosan gátolta a baktériumok szaporodását és gyorsan csökkentette a csíraszámot, miközben nem volt káros hatása a hasznos Lactobacillus-fajokra.

A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, a meggy B-vitamin-tartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezenkívül jó hatású az idegrendszerre is.

A vér hígításával kitisztulnak a vese apró erei, továbbá serkenti a májműködést. Meghűléskor az A- és C-vitamin, valamint a savas közeg háttérbe szorítja a vírusokat.

A meggyfa vesszőjéből és kérgéből készített tea epekőoldó és epetisztító hatású, de felhasználható a gyümölcskocsány, a levél és a gyanta is. Leveléből köhögéscsillapító teát lehet készíteni, amely gyulladásgátló, a gyógyteakeverékekben pedig puffadás elleni, vizelethajtó, vizelet-kiválasztást serkentő hatása miatt alkalmazzák. A meggyfákon képződő mézga vizes főzetét köhögés csillapítására és görcsoldásra, ecetes főzetét pedig kiütések ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban.

Sokoldalúan felhasználható gyümölcsünk a meggy, készülhet belőle meggyleves, kompót, gyümölcslé.

Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal. A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál. (X)

Forrás: Agrármarketing Centrum