0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A selyemakác veszélyes kártevője

A lilás rózsaszínű, hosszú, sokporzós, borzas virágcsomóival feltűnő díszt adó selyemakác az utóbbi időben hazánkban is közkedvelt ültetett fa, parkban és házikertben, még utcai sorfának is láthatjuk. Sajnos az ország különböző részein (de nem mindenhol), így Kecskeméten és környékén is jelen van a selyemakác-levélbolha, amely az utóbbi években telepedett meg hazánkban.

Ez a szép fa az utóbbi 25 évben terjedt el nagyobb mértékben Magyarországon. Népszerűségét növeli, hogy virágai tartósan illatosak, szép a lombkoronája és igénytelen. A 6-10 méteres, ernyős koronájú fa júniustól szeptemberig több hullámban virágzik, olyankor a méhek előszeretettel látogatják. Termése 12-18 cm hosszú, lapos babhüvelyhez hasonló. 

Sok értékes tulajdonsága van, gyorsan nő, lapos koronájával jól árnyékol, 6-10 m magasra nő meg. Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel. Bármilyen talaj, még a sós is megfelelő számára.

A selyemakác-levélbolha Ázsiában őshonos faj, ismert Kínában, Koreában és Japánban is. Fajspecifikus, csak a selyemakácot károsítja. Európában először Olaszországban találták meg 2002-ben, majd egy év múlva Angliában is felfedezték, ahová Olaszországból szállított konténeres selyem­akácfácskákkal került. Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Szlovéniában, Svájcban és Franciaországban is leírták megtelepedését. A kártevő szerepel az EPPO (Európai Növényvédelmi Szervezet) veszélyes károsítók listáján, jelenlétét, terjedését ellenőrzik. Európai megjelenése, behurcolása feltehetőleg fertőzött szaporítóanyaggal történt, és Európán belüli gyors terjedéséért is a fertőzött szaporítóanyag lehet a felelős.

A kártevő kifejlett állapotban telel át. A levélbolhatelepek a levélen, a levélnyélen és a hajtáson is megfigyelhetők: az apró, alig látható méretű, sárgás színű lárvák, a szintén sárga színű, 1 mm-es nimfák és a kifejlett levélbolhák. A selyemakác leveleit az áttelelt imágók és később a lárvák különböző alakjai szívogatják, a levelek elsárgulnak, lehullanak. A kárt sorfákon, parkokban és házikertekben egyaránt tapasztalhatjuk. A levélbolha táplálkozásával és annak következményeivel rontja a fák szépségét, majd részleges vagy teljes, idő előtti lombhullást okoz.

Az áttelelt kifejlett levélbolhák már kora tavasszal megjelennek, ellepik a rügyek egy részét, később a fiatal hajtások csúcsát helyezik előnybe.

Súlyos fertőzésnél a telepekben több száz lárva, nimfa található szorosan egymás mellett. A kifejlett levélbolhák is aprók, 2 mm hosszúak, vékonyak, színük világos szürkés vagy zöld, szárnyuk áttetsző. Az állatok érintésre azonnal elpattannak, elugranak. Nagy mennyiségű tojást rak, melyből jellegzetes sárga levélbolha kel ki.

A selyemakác-levélbolha jelentős mennyiségű mézharmatot ürít, ami odacsalogatja a hangyákat, darazsakat, és a korompenész is megtelepszik rajta. A selyemakácon valamennyi fejlődési alak megtalálható, így a nimfa is, melyen már láthatók a szárnykezdemények.

Természetes ellenségei közül a katicabogarakat és a zengőlegyet figyeltük meg. Ezenkívül a fátyolka is nagymértékben besegít a levélbolha elleni védekezésben, ezt bizonyítja a hosszú száron lévő fátyolkatojások sokasága.

A kártevő elterjedésének megakadályozására tovább kell folytatni a védekezést. Már a telelőre vonuló kifejlett egyedeket ősszel, lombhullás után, vagy rügyfakadás előtt lemosó permetezéssel el kell pusztítani.

Zöld jelzésű készítmény áll rendelkezésre erre a célra, például a Vektafid R. Annak érdekében, hogy a hangyák a természetes ellenséget ne tudják távol tartani, a fák törzsére enyves övet kell feltenni, hogy a hangyák ebbe ragadjanak bele, így képtelenek elérni a fák koronáját. Permetezésre használhatjuk a Laser (2-10 ml/10 l) és a Vertimec Pro (5-10 ml/10 l) rovarölő szert. A készítmények jobban ki tudják fejteni hatásukat, ha a permetléhez mézharmatot oldó, tapadásfokozó Agrol pluszt, vazelinolajat vagy káliszappant adunk. Tegyünk meg mindent, hogy a selyemakácfák érezzék magukat otthon, ne pedig a selyemakác-levélbolha.

 

Forrás: Kerti Kalendárium