0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Külön szekciókban foglalkoztak többek között PMSG hormon alkalmazásának szabályozásával, az orosz-ukrán háború ágazati hatásaival, valamint a fiaztató kutricák használatával kapcsolatosan várható uniós jogszabályi szigorítások következményeivel.

A külföldi szakemberek megismerkedhettek a magyarországi sertéshús-termékpályával.

A szektor szereplői közül prezentációt tartott egy nagy gazdaság, egy sertéselőállító szervezet, egy integrátor és egy sertésfeldolgozó húsipari vállalat is. Emellett a tanácskozás résztvevői megismerkedtek a mangalicával, továbbá megtekintették az MCS mohácsi vágóhidat.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a koronavírus-járvány miatt két év halasztással rendezte meg Szekszárdon a két szakértői hálózat közös konferenciáját.

Az InterPIG független sertéságazati szakértők globális, nonprofit hálózata, amely 2002-ben alakult holland kezdeményezésre.

Célja a szakismeret és információk megosztása, valamint egységes módszertan szerint a gazdaságok szintjén összehasonlítható ágazati termelési költségadatok gyűjtése és kiértékelése.

A szervezetet tagjai Ausztria, Belgium, Brazília, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Kanada, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és az USA.

Az agri benchmark szervezetet a németországi von Thünen Institut működteti. Az agri benchmark egyik szakértői csoportja a Pig Network nemzetközi elemzői és információs hálózat, amely tagsága számára, az általuk szolgáltatott makro- (tenyésztés, hízlalás, termelési rendszerek és struktúrák, naturális mutatók, gazdasági teljesítmény stb.) és egységes módszertan szerint gyűjtött, reprezentatív mikro-szintű ökonómiai adatokra alapozva összehasonlító elemzéseket készít. Tagjai Bulgária, Brazília, Dánia, Dél-Afrika, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kanada, Kína, Lengyelország, Németország, Spanyolország, az USA és Vietnám.

Magyarország mindkét szervezethez 2016-ban csatlakozott, és bennük hazánkat az AKI képviseli.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu