0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést – a gazdák idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

A hetek óta tartó extrém magas hőmérséklet és a tüzek súlyosan károsítják a tunéziai gabonatermést, melynek mennyisége a mezőgazdasági termelők szakszervezetének előrejelzése szerint jóval alulmarad a vártnál.

Mhamoud Elyess Hamza mezőgazdasági miniszter júniusban 1,8 millió tonnás gabonatermést prognosztizált 2022-re, ami 10%-kal haladja meg a tavalyi termést.

Mohamed Rejaibia, a mezőgazdasági termelők szakszervezetének tisztviselője azonban az ország nagy részén múlt hónapban tomboló tüzekre utalva azt mondta, hogy ez már nem lehetséges.

„A gabonatermés nem lesz több 1,4 millió tonnánál” – mondta Rejaibia – „Egy része a tüzek miatt fog elveszni, egy része pedig talán az aratás során.”

A szakszervezet és a szakértők szerint a termést közvetlenül károsítja a magas hőmérséklet is, amely ezen a nyáron már elérte a 47 Celsius-fokot is és az előrejelzések szerint akár 49 Celsius-fok is lehet. Ráadásul az extrém hőség a gazdák munkáját is megnehezíti. 50 fok körüli forróságban az aratást sem lehet teljes erővel végezni.

Tunézia nagy termésre számított, hogy a háború által súlyosbított nemzeti pénzügyi válság közepette csökkentse a gabonaimportot. Az importált élelmiszerek és energia magasabb ára idén 1,7 milliárd dollárjába kerül a költségvetésnek, állítja a kormány.

Az ország idén önellátásra törekedett a durumbúza termesztésében, amely a meghatározó gabonafajta Tunéziában.

youtube://v/V5ui7kFwhnQ

Egyes gazdák korán betakarítják a gabonát és kisebb terméssel is megelégednek, mert attól tartanak, hogy a 2022-es termésüket tűzvészek miatt elveszítik.

„Általában júliusban kezdjük az aratási szezont, de idén már június 18-án elkezdtük” – mondta Abderraouf Arfaoui gazdálkodó Kribben, egy északi városban. – „Félünk a tüzektől. Éjjel-nappal őriznünk kell a földjeinket.”

Forrás: Reuters