0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szállítási támogatást és áfa-mentességet a zöldség-gyümölcsnek!

Felszólítják a nemzeti hatóságokat és a nagy nemzetközi szervezeteket a frissáru-kereskedelem területén világszerte aktív egyesületek, hogy reagáljanak a mindent érintő áremelkedésre, üzemanyaghiányra és általános munkaerőhiányra, és támogassák a zöldség-gyümölcs ágazatot, hogy mindenki számára hozzáférhetők legyenek ezek a termékek.

A Global Fresh Produce Coalition néven működő, a világ számos frissáru-kereskedelmi egyesületét tömörítő ernyőszervezet a napokban adott ki közleményt erről. A fruchthandel.de oldalon olvasható összefoglaló szerint arra szólítják fel a nemzeti hatóságok mellett az ENSZ több szervezetét (WTO, FAO, UNCTAD) és az OECD-t, hogy

nyilvánítsák a zöldség-gyümölcs termesztést és kereskedelmet a kritikus infrastruktúra részévé,

mivel jelentős a szerepe a hosszú távú fenntarthatóság biztosításában, illetve a közegészségügyben. Ezért álláspontjuk szerint támogatásokkal kell stabilizálni a helyzetet, hogy továbbra is mindenki számára hozzáférhető legyen a friss zöldség és gyümölcs.

Úgy számolnak, hogy az egyik legfontosabb lépés a szállításhoz nyújtott támogatás – termesztőknek és exportőröknek egyaránt –, valamint az áfa-mentesség megteremtése az ágazat számára nemzetközi szinten.

Emellett azt is ki kell dolgozni, hogy a fogyasztók megfizethető áron jussanak ezekhez a fontos termékekhez, és költeni kell a marketingre, hogy minderről tudomást is szerezzenek, áll a közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu