0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Egész évben a kertész társa a metszőolló

A metszés a kertészet egyik legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni.

Mint minden más eszköznél, a metszőollók terén is nagy a választék. Egy-egy profi darab ára a legolcsóbb hobby-ollókhoz viszonyítva 7-8-szoros is lehet – bár ez optimális esetben kifizetődik a jóval hosszabb élettartam és a hatékonyabb használhatóság kapcsán. Metszőolló vásárlásakor azért is megéri megfontoltan dönteni, mert erre az eszközre egész évben szükség lesz, tehát nem csak időszakosan kell számítanunk rá.

Az ősz és tavasz a fás metszések időszaka, nyáron a hajtásválogatás, virágszedés, elnyílt virágok eltávolítása van soron, és ezekhez mindig a metszőollónkra számíthatunk.

A fejlesztés irányelvei

A metszőollók tervezőinek sokféle tényezőt kell figyelembe venniük egy-egy új típus kialakításakor. Fontos, hogy az eszköz kényelmes, hatékony és biztonságos legyen. A régi egybeöntött acélollókat ma már ritkán lehet kapni. Ezek bár nagyon stabil szerkezetűek, hátrányuk a nagy tömegük, ami hosszú munkavégzés során kényelmetlenné, fárasztóvá tette használatukat.

A modernebb ollók feje a nyélhez viszonyítva előrehajló, kissé meg van döntve.

Ez azért jó, mert így ha fejmagasság felett dolgozunk, akkor is kényelmesen tarthatjuk a szerszámot. Előnyös, ha olyan ollót választunk, amely egy eszközzel (mondjuk egy kulccsal) darabjaira szedhető, így nincs szükség a karbantartásához egy egész szerszámkészletre.

A nyél legyen könnyű

Az acélnyelet felváltotta az alumínium, majd a még könnyebb műanyag üvegszálas és szénszálas markolat. Ezzel az eszközök tömege akár 30 százalékkal is csökkenhetett. A nyél ívét is egyre tökéletesítették a gyártók, hogy ergonómiailag minél jobb legyen.

Profi ollókból külön vannak jobb-, és balkezes szerkezetek, valamint egy-egy típus többféle méretben is kapható. Ennek oka, hogy a nyél minél nagyobb felületen érintkezik a tenyérrel, a vágáshoz kifejtett erő annál jobban eloszlik.

Azaz ugyanakkora gally elvágásához jóval kisebb erőt kell kifejtenünk egy kézbe illő ollóval, mint egy olyannal, amely kevesebb felületen érintkezik tenyerünkkel.

Egyik praktikus fejlesztés a forgó nyél, ami minimálisra csökkenti a tenyér bőrének feltörés-veszélyét. Ennél a szerkezetnél a használó bőre nem csúszkál a markolaton, mivel annak forgó része a kéz minden mozdulatát követi. Ennek köszönhetően a kézre nehezedő nyomás is csökken, azaz a forgó nyél amellett hogy kényelmes, sokkal kisebb erőkifejtést kíván a használótól.

Vásárlásnál tehát olyan ollót válasszunk, amely kényelmes, és nyele jól illeszkedik kezünk méretéhez, formájához.

A penge a szerkezet lelke

Az első metszőollók keményacél-ötvözetből készültek, ezek azonban rozsdásodtak. A rozsdamentes acél pedig nem eléggé szilárd. Napjainkban számos változat kapható. A fekete színű pengék teflonbevonatúak; ezek a legolcsóbb, rövid élettartamú darabok. Vannak még nikkel, nikkel-króm és kemény króm bevonatú pengék, amely bevonatok előnye tartósságuk mellett, hogy kicsi a súrlódásuk.
Léteznek egy darabból kovácsolt pengék, és olyanok is, amelyek lemezből lettek kiszabva, majd edzve. Több típuson van már cserélhető penge, ami kiküszöböli a fenési időt munka közben, hiszen több élezett pengét tarthatunk magunknál, és ezeket csak cserélni kell.

Vásárláskor jó, ha olyan metszőollót választunk, amelynek két pengéje jól záródik, ám mégsem nagyon súrlódik egymáson. Egy jól záródó metszőolló a papírt is elvágja.

A zárszerkezet

A nyél alján található zár hátránya, hogy könnyen becsípi a bőrt használója tenyerén. A bőrszíjjal záródó ollóknál ez a veszély nem áll fenn, a bőr azonban megnyúlhat, elszakadhat. Az agynál záródó ollók előnye, hogy a hüvelykujj egy mozdulatával zárva tartható a penge. Ez egy jó megoldás, ám a gyengébb minőségű termékek esetén ez a kallantyú vagy kilazul, és mindig után kell húzni, vagy kikopik, így nem képes feladatát ellátni.

A legkorszerűbb ollók zárszerkezete, egy erős nyél-összeszorításra automatikusan zár, ugyanerre pedig nyitja a pengéket.

A rugó

Rugókból is különböző erősségűek vannak. Dolguk, hogy vágás után újranyissák a pengéket, és újra vágásra kész helyzetbe hozzák az ollót. A túl erős rugók hátránya, hogy nem csak az ág vágására kell erőt fordítanunk, hanem ezzel egy időben a rugó összenyomására is. A virágszedő és zöldmetsző ollókon általában spirál rugók, míg a gallyak, vesszők vágására használatos ollókon erősebb lemezrugók vannak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu