0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Aratás Európában: nem túl biztató a helyzet

Kevesebb búzát takarítanak be idén az európai gazdák, a minőséget pedig egyelőre nehéz megjósolni. Az aszály és magas hőmérséklet sok kulcsfontosságú területen okoz gondot. A háború árnyékában a kisebb terméshozam aggodalomra adhat okot.

Az Európai Unióban az előrejelzések idén kisebb búzatermés prognosztizálnak, az aszály és a rendkívüli hőség egyes régiókban komoly károkat okozott. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy a máshol a kellő időben lehullott eső után kedvezőek a kilátások – derült ki a Reuters összeállításából.

Az EU területén 125,7 millió tonna búzatermést várnak az elemzők, mely 3,4 százalékkal kevesebb mint 2021-ben.

Nem egységes a kép

Franciaország az unió legnagyobb búzatermesztője, de az ország déli és északi területein nagyon eltérő aratási szezont várnak.

A korai jelentések szerint délen 20-30%-kal az átlag alatti terméshozamot várnak, ezzel szemben északon kifejezetten kedvező betakarításra számítanak, ahol a növénytermesztés szempontjából kedvezőbb a talaj és a késő tavaszi záporok mérsékelték az aszályt.

A helyzet Spanyolországban és Olaszországban rosszabbnak tűnik.

A súlyos aszály és a hosszan tartó forróság kiszárította a termőterületeket, Olaszország pedig szükségállapotot hirdetett a Pó folyó mentén, amely a mezőgazdasági termelés mintegy harmadát adja.

Magyarországon az aszályok óriási károkat okoztak a növénykultúrákban, különösképp igaz ez a Dunától keletre eső területekre. Ennek eredményeként az előző évekhez képest jóval gyengébb termésmennyiség várható. Ám az ország búzaellátása biztosított.

Romániában és Bulgáriában még mindig nagy termés várható, bár a tavalyi rekordszint alatt marad.

A kedvező esőzések északabbra is segíthetnek, és egyes kereskedők és elemzők felfelé módosították a Németországra, Lengyelországra és a volt EU-tag Nagy-Britanniára vonatkozó becsléseiket.

A gabona minősége

A gabona minőségét, amely meghatározza a búza malomipari alkalmasságát, nehéz megjósolni.

A korai franciaországi eredmények és az általában meleg, száraz körülmények azonban arra utalnak, hogy a minőség, többek között a sikértartalom tekintetében kielégítő lehet.

A nagy mennyiségű, jó minőségű termés Németországban az EU második legnagyobb búzatermesztőjét erős exportpozícióba hozhatja, mivel a fekete-tengeri kereskedelmet továbbra is korlátozza Oroszország ukrajnai inváziója.

„A magas sikértartalmú német búza meghatározhatja a piacot” – mondta Peter Collier, a CRM Agri tanácsadó cég képviselője.

Forrás: esmmagazin.com