0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mikroba a méhcsaládok védelmére

A mézelő méhek fejlődő lárváit fenyegető legnagyobb veszély a hiányos táplálkozás, mert kifejlődve, nem képesek megfelelni a méh­család dolgozókkal szemben támasztott elvárásoknak.

A lárvákat a dolgozók táplálják az általuk gyűjtött nektárral és pollennel, saját komplex, tápanyagokban gazdag mirigyváladékával, a méh­pempővel. A királynőnek szánt lárva egész életében méhpempőn él. A dolgozók étrendje viszont néhány nap alatt átáll nektárra és pollenre. A méhpempő amellett, hogy a nektárnál és a virágpornál is táplálóbb, savassága, viszkozitása és peptidtartalma miatt igen erős antimikrobiális hatással rendelkezik, a méhpempőnek kitett mikrobák szinte mindegyike elpusztul – egy kivétellel.

Egy új kutatás szerint a lárvákban előforduló Bombella apis baktérium az egyetlen, amely képes szaporodni a méhpempőben.

A kutatók azt is kiderítették, hogy a méhpempő aminosav-tartalmának a növelésével a B. apis még táplálóbbá alakítja a méhpempőt. Amikor alultáplált méheknek adtak B. apis baktériumot, hamarosan utolérte a testtömegük a kontroll egyedekét. Tehát a mikroba képes volt átalakítani a nem elég tápláló tápanyagot. Ez felveti a lehetőséget, hogy B. apis baktériumot adagoljanak probiotikumként a méh­családoknak a táplálkozási eredetű stresszhatások ellen. Cukros vízben a B. apis több mint 24 óráig életben marad, vagyis a méhcsaládokat egyébként is etető méhészek a B. apist könnyen beépíthetik a méhek étrendjébe.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/newsliveflorida.com