0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Züminapló

A mai kor állattenyésztésében már szinte elkerülhetetlen a digitalizáció, az adatrögzítés és az adatkezelés megoldása valamilyen szoftverrel. A méhészet ezen a téren azonban lemaradásban volt… De csak volt, hiszen ilyen hiánypótló, saját tapasztalaton alapuló szoftverfejlesztésbe kezdett az Agrárin csapata.

Sárdi Péter az Agrár­in webfejlesztő csapatának oszlopos tagja, s mindemellett hét éve méhészkedik, mintegy 50 családdal. Régi igénye volt, hogy ne csak a hagyományos, kaptárra jegyzetelős megoldással vezesse a kaptárak, a kezelések, a méhek állapotát, hanem digitálisan is. Az igényt gondolat, majd tett követte…

„Minden állattartó telepnek megvan már a digitális adatrögzítő, adatelemző rendszere – mondta Péter. – Ideje volt a méheknek is készíteni egyet!

A szoftver gyakorlati oldalról közelíti meg az adatok kezelését. A méhészetben végbemenő folyamatokat igyekeztem fejlesztőként lekövetni. Így tárolni lehet a kaptárak azonosítóit (lásd lent), az anya színét, a család erősségét, sőt a fiasításos keretek számát is.”

A kaptáradatokon túl csoportos méhészeti tevékenységek is rögzíthetők. Ezek közé tartozik az etetés, kezelés vagy méh­egészségügyi ellenőrzés is. A program képes a vándorlásokat is kezelni. Ezenfelül még sok más extra funkcióval is el van látva.

„A szoftver sajátossága a lekérdezésekben rejlik, ahol időre, kaptárra, kezelésekre minden lekérhető – folytatta a méhész-webfejlesztő.

– Tapasztalatból tudom, hogy a szorgos méhészek leginkább a terepen vannak, ezért elkészült nekik egy mobilalkalmazás is, amely egyelőre csak a Google Play áruházból tölthető le, de hamarosan IOS verzióval is rögzíthetők a helyszínen az adatok.”

Az elmúlt években rengeteg kampány hívta fel a figyelmet a méhek, a beporzás fontosságára. Évtizedek óta a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásként az Agrárin fejlesztői is jól tudják, hogy méhek nélkül a mezőgazdaság sem létezne! Épp ezért tisztelik és becsülik a méhészek munkáját, amit most 5 nap ingyenes próbalehetőséggel szeretnének kifejezni. De nemcsak a próbalehetőségben nyilvánul meg ez a tisztelet, hanem a Züminapló árazásban is, hiszen nagyon kedvező áron lehet a szoftverhez hozzájutni és részesülni az éves fejlesztésekből. Bővebb információ a www.zuminaplo.hu honlapon érhető el.

Forrás: Méhészet