0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kína építi a világ legnagyobb hatótávolságú radarrendszerét

Kína a NASA-val karöltve tervezi megvédeni az emberiséget a veszélyes aszteroidákkal szemben.

A kínai Global Times jelentése szerint Kína megkezdte egy új, nagy felbontású, aktív mélyűri megfigyelő létesítmény építését a bolygóvédelem megerősítése érdekében.

Az ország tisztviselői és tudósai szerint ez segíteni fogja az emberiség védelmét az űrsziklákkal szemben, más hasonló programok, például a NASA DART missziója mellett.

A létesítményt, amelyet az emberiségre veszélyt jelentő földközeli aszteroidák észlelésére terveztek, az ország délnyugati részén, Csungking településen fogják megépíteni. Kódneve China Fuyan.

China Fuyan: Kína új bolygóvédelmi létesítménye

A megfigyelő létesítmény a hírek szerint több mint 20 antennával fog rendelkezni, amelyek mindegyike 25 és 30 méter közötti átmérőjű lesz. Ezek egyszerre fognak működni, hogy a Földtől 150 millió kilométeres körzetben lévő aszteroidák nagyfelbontású megfigyelését végezzék. A Global Times szerint ez lesz a világ legtávolabbi radarrendszere.

A Global Timesnak adott nyilatkozatában Long Teng, a Pekingi Technológiai Intézet elnöke elmondta, hogy a China Fuyan létesítmény megépítése erősíteni fogja az ország földközeli védelmi és űrérzékelési képességeit, valamint segít a potenciálisan lakható exobolygók és az aszteroidák kialakulásának tanulmányozásában.

A Fuyan építése négy 16 méter átmérőjű radarral kezdődik, amelyeket a létesítmény megvalósíthatóságának ellenőrzésére terveztek.

Ha minden a tervek szerint halad, több mint 20-ra növelik az antennák számát, és ezzel egy nagy felbontású, elosztott radarrendszert hoznak létre. A jelentés szerint ez lesz az első olyan mélyűri radar, amely képes 3D-s képalkotásra és dinamikus megfigyelésre, valamint az űrbéli objektumok aktív megfigyelésére az egész belső Naprendszerben.

Kína űrügynöksége a NASA-val együtt áthidalja a szakadékot

Áprilisban Kína bejelentette, hogy egy földközeli aszteroidák megfigyelésére és védelmére szolgáló rendszert épít, hogy segítsen megvédeni a Földet és az emberiséget. A földön és az űrben is figyelmeztető rendszert állítanak majd fel, mellyel észlelni fognak minden olyan aszteroidát, amely veszélyt jelenthet az űrtevékenységekre, valamint a Föld lakott területeire.

Kína egy a NASA 2021 novemberében induló Double Asteroid Redirection Test (DART) missziójához hasonló aszteroida-kikerülő rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

Az ország űrügynöksége az elmúlt években vált jelentőssé, mivel célja, hogy vezető globális űrhatalom legyen. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) év elején szolgáltatta az első helyszíni bizonyítékot a Hold felszínéről származó vízre. Nemrég azt is bejelentette, hogy egy olyan nukleáris reaktort fejleszt a Holdra, amely állítása szerint százszor erősebb, mint a NASA hasonló, fejlesztés alatt álló modellje.

Forrás: interestingengineering.com