0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A favédelem legújabb megoldásai

Előadások és gyakorlati bemutatók szóltak a faápolás legfontosabb kérdéseiről és a favédelem legújabb megoldásairól Budapesten, az ELTE botanikus kertjében rendezett szakmai napon. Az érdeklődők azt is láthatták, hogyan végzik a szakemberek az ikonikus füvészkerti fa, a legalább 250 éves sajmeggy statikai megerősítését alátámasztással.

A Kertész Unió Zrt., a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Garden Kft. szervezésében létrejött rendezvényen Nagy Pál kertészmérnök, a Garden Kft. parképítési ágazatvezetője a fatelepítések Stock­holm-rendszerű és gyökércellás megoldásainak tapasztalatait ismertette. A városokban nagy területet foglalnak el a szilárd burkolatok, emiatt a fák gyökérzete számára korlátozott méretű termőhely áll rendelkezésre, amit még a föld alatti vezetékekkel is meg kell osztaniuk. A talaj jellemzően tömörödött, rossz vízelvezetésű a városokban, ezért a fák gyökerei oxigén- és vízhiányosak.

Télen a síkosságmentesítés érdekében végzett sózás veszélyezteti a fák életét, a forgalomból, munkavégzésből adódóan pedig gyakran megsérülnek a gyökerek, a fatörzs és a vázágak.

A szilárd burkolatnak teherbíró alépítményt adnak a Stockholm-módszerű és a gyökércellás faültetési rendszerek, melyeket hazánkban is alkalmaznak.

A különböző gyártmányú gyökércellás rendszerek szerkezetét összeépíthető műanyag elemek vagy fémváz adja, viszonylag merev formák, lehetővé teszik a közművek beépítését. A Stockholmban kikísérletezett és ezért a város nevét viselő módszer lényege a mesterséges váztalaj, a vulkanikus terméskő, amibe könnyen beleilleszthetők a régi és az új közművek is. A váztalaj ömlesztett anyag, ezért a fahely bármilyen alakú és méretű lehet. Mindkét megoldás alapja a rendszerben gondolkodás. Az ültetési rendszerrel élőhelyet létesítünk, ahol a víz-, a levegő- és tápanyagellátás is megoldható, kialakítható a növények gyökereinek a megfelelő nagyságú tér, megteremthetők az optimális csapadékvíz- felhasználás feltételei, miközben a burkolat számára is stabilabb alap készíthető elő, emelte ki az előadó.

Gondok és megoldások

Korunk legnagyobb kihívásai között az éghajlatváltozást, a globalizációt, a robotizációt és a válságot említhetjük elsőként.

Fontos, hogy a kertész szakma, ezen belül a faápolók ezekre a kihívásokra milyen választ adnak.

Lukács Zoltán, a Garden Kft. ügyvezető igazgatója előadásában igyekezett áttekinteni a lehetséges megoldásokat. Az éghajlatváltozás megtapasztalt következményei közül a magas hőmérsékletre az árnyékolás, a tetőkertek és zöldfalak építése, szárazságtűrő növényfajták ültetése és a biodiverzitás megőrzésére való törekvés lehet a válasz. A nagy esők okozta villám­árvizektől az esőkertek és a Stockholm faültetési rendszer védhetnek. A szárazság következményei ellensúlyozhatók szárazságtűrő növények telepítésével, hatékonyabb öntözési megoldások alkalmazásával. A nedvességmérők használata időben figyelmeztet a vízhiányra. Az erős szél okozta károk elkerülésére szolgál a fák statikai megerősítése. Szélmérő állomások működtetésével kapott adatok alapján pedig időben fel lehet készülni a problémák megelőzésére és a védekezésre. A globalizáció hatására változik a növényhasználat, a kártevők és kórokozók elterjedése, és a velük szembeni védekezési lehetőség is.

A robotizáció segíti az önjáró gépek, a drónok és a számítástechnika fejlesztését.

A kihívásokkal szemben a hatékonyabb zöldfelület-gazdálkodás az egyik megoldás. Cél, hogy kevesebb ráfordítással többet érjünk el. Ismerni és használni kell a zöld város (Green City) és az ökológiai parkfenntartás alapelveit. Támaszkodni lehet és kell a társadalom erejére, a szakértők tudására. A faápolás terén az előadó a szakosodás irányait is áttekintette, közülük is kiemelte a favizsgáló, műszeres favizsgáló, idősfa-ápoló, favédelmiterv-készítő, fanyilvántartás- készítő, műszergyártó, zöldhulladék-elszállító, kosaras kocsis, faállomány-gazdálkodó szakirányokat.

Hasznos eszközök

A gyakorlati bemutatókon az érdeklődők megnézhették, hogyan kell használni a Divós Ferenc által fejlesztett magyar Fakopp 3D favizsgáló műszert, és részletesen hallhattak a dinamikus gyökérvizsgálatról és a fa dőlésvizsgálatáról.

Nagynyomású levegős pisztoly (Airspade) segítségével kíméletesen, sérülés nélkül tárható fel a fa gyökérzete,

ennek működését is bemutatták, ahogy szó volt még flexibilis gyökérterelőkről, gyökérgátakról, a víztározós mélyöntözés eszközeiről, a korona megerősítéséről Cobra módszerrel, fasebészeti eljárásokról, a díszfák metszéséről is.

A munkagépek rendszeresen megsértik az építési területeken a védelemre kijelölt fák törzsét, ágrendszerét. A kéreg- és háncssérülés orvoslására a faápoló szakemberek Arbotape fasebtapasz-fólia használatát javasolják. A fólia lassú elbomlású, véd a fertőzéstől és a kiszáradástól, gyorsítja a sebgyógyulást. A sérülést követően egy héten belül kell használni, de addig is takarással és nedvesítéssel kell megóvni az érintett területeket a kiszáradástól. A sérülések elkerülését szolgálja a fa statikai védőzónájának kijelölése, a csurgóterület körbekerítése jól láthatóan, narancssárga színű védőhálóval. A fák törzsét háromrétegű törzsvédelmi megoldással, kókuszpaplannal, gumiabroncsokkal és kalodával kell védeni.

Négyféle öntözőzsákot is bemutattak az előadásokon.

A 50 és 100 liter közötti térfogatú zsákokban levő víz 3-5 óra alatt ürül ki, a megoldás nagyon víztakarékos. Nincs párolgási veszteség, lassan, csepegtetve adagolja a vizet a fák tövéhez. Ellenőrzött mennyiségű és összetételű tápoldat kijuttatására is alkalmas.

Megvalósult esetek

A Garden Kft. részt vesz Budapesten a Blaha Lujza tér felújítási munkáiban, ahol a fatelepítések Stockholm-rendszerrel történnek. A rendszer műszaki paraméterei:

  • Átlag 20 cm vastag, kulé kaviccsal kevert agyagréteg
  • Geotextil
  • Andezit 63-180 zúzottkő váztalaj alap, 80 cm vastagságban rétegesen tömörítve
  • Zúzottkőréteg feltöltése homokos termőtalajjal 60 kg/m3 komposzt és 10 kg/m3 bentonit bekeverésével, bemosatás nagy nyomású vízzel
  • Andezit 32-63 zúzottkő levegőztető réteg 20 cm vastag, tömörítve
  • Andezit 4-11 zúzottkő kiegyenlítő réteg 5 cm vastag, tömörítve
  • Gyökérterelő lemez (javasolt típus: Dörken Delta MS 20)
  • 18/20 törzskerületű, háromszor iskolázott földlabdás lombos sorfa, 1,5 × 1,5 × 0,6 m ültetőhely, gyökérlabda rögzítése három ponton hevederekkel, gyökérvédő gallérral, feltöltése termőtalajjal 60 kg/m3 szerves trágya, illetve 2 kg/m3 Osmocote vagy egyéb vízmegkötő adalék bekeverésével
  • Öntözőzsák használata
  • Telepített fák törzsvédelme jutaszalag tekercseléssel a téli fagykár, a nyári napégés, illetve mechanikai sérülések ellen
  • A fahelyen előregyártott elemes betonszegély és faveremrács alap beépítése 150 × 150 × 60 cm, 10 cm vastag

A pesti rakpart gyökércellás fatelepítését is a Garden Kft. végezte, ennek műszaki adatai:

  • Telepített fafajta: Quercus robur Fastigiata Koster (sorfa minőségű, földlabdás, négyszer iskolázott, törzskerület 30/35, törzsmagasság 2,20 m)
  • Fák rögzítése: földlabda-lehorgonyzás három irányból, törzs pányvázása három irányból
  • ACO Wotan faveremrács beépítése 160 × 192 cm, alépítmény kiemelt szegély betongerendába rögzítve 100 × 35 ×  15-20 cm
  • A faveremrács alatt 16-32 mosott kavics
  • A fák egyedileg ellátva öntözőcsővel, kupakkal zárható tetővel
  • Gyökércella: Rootspace 600, elemméret 50 × 5 × 60 cm
  • Termőréteg-keverék: semleges kémhatású termőföld, rostos tőzeg, érett marhatrágya, komposzt, kulé kavics és sóder 6:3:1:1:2:1 arányú keveréke
  • Közművédelem: gyökérgát (Dörken Delta MS-20)
Forrás: Kertészet és Szőlészet