0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Talajgyakorlatok az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL Kft. és a Phylazonit július végén, illetve augusztus elején, öt különböző helyszínen szervezett közös nyári roadshowján szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá. Tavaly ősszel, amikor megszületett az országjáró programsorozat ötlete, senki nem gondolta volna, hogy ennyire aktuális témát választanak.

Elég csak arra gondolni, hogy az eseménysorozat első két helyszínén, Karcagon és Hódmezővásárhelyen idén összesen 107, illetve 86 milliméter csapadékot mértek. Ezt pedig nem csak a növények, hanem a talajok is megérzik. A két cég által szervezett programon nem a termékeké, hanem a talajé volt a főszerep.

A házigazda Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport vezetője, Csepregi Attila köszöntőjében kiemelte, forgatásos és forgatás nélküli talajművelést egyaránt folytatnak, de hangsúly a fenntarthatóság miatt ez utóbbin van. Ugyanakkor nem lehet az ekét elfelejteni, aminek elsősorban növényvédelmi okai vannak.

A talajból fertőző növénypatogén gombák mellett a mezei pocok elleni küzdelemben is fontos szerepet kap a szántás.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy az adott talajállapothoz kell megfelelő munkaeszközt választani. Míg régen egy simító alig 800 kilót nyomott, a maiak 8 tonnát, ami alapvetően meghatározza a munkavégzésüket. Régen az aratást követően a legfontosabb műveletnek a tarlóhántás számított, ma felmerül a kérdés, ilyen szárazság mellett szükség van-e rá? Hasonló gondolatok foglalkoztatják a lazítással kapcsolatban, amit ha nem jó időben végeznek el, akkor csak rögöket és port képeznek.

„Az egyetemet befejezve, mintha elfelejtenék a talajt, a gyakorlatban inkább a technológiáé a főszerep”- hangsúlyozta Dobos Endre, a Miskolci Egyetem docense. A szakember – aki nélkül ma már szinte elképzelhetetlen talajos rendezvényt tartani – a talajszelvény-elemzés közben felhívta a figyelmet, nem a technológiai elemekkel van baj, hanem azok okszerű használatával.

Hazánkban a klímaváltozás hatására nem lett kevesebb a csapadék, csak az eloszlása és az intenzitása változott meg.

Hol belvíz, hol kiszáradás miatt panaszkodnak a gazdák. Amikor sok a csapadék, akkor szivattyúzzák a vizet, s ezzel a talaj alól veszik el, néhány héttel később pedig már az aszály miatt aggódnak. A docens szerint elsősorban nem nagy műtárgyakra lenne szükség, a legfontosabb, hogy a vizet a földben tudjuk tárolni, amire csak egy jó szerkezetű talaj képes. A szerkezet nélküli talaj szélsőséges vízgazdálkodásúvá válik.

A gyakorlati gépbemutatót Szász Zoltán, a Horsch magyarországi termékmenedzsere, valamint Kovács Gergő Péter, a MATE docense elsősorban a talaj szemszögéből vezette le. Bár a bemutatott eszközök – a HORSCH Joker 5 RT rövid tárcsa, a HORSCH Cultro 5 TC (front) száraprító henger, a HORSCH Tiger 4 MT szántóföldi kultivátor, a HORSCH Cruiser 5 XL sekély kultivátor, a HORSCH Focus gabona vetőgép, a FRAMEST Fralaz 3 méteres középmély lazító, valamint a HORSCH Terrano 4.4 GX nehéz szántóföldi kultivátor – a legszélesebb igényeket is kielégítik, alkalmazásukat előre megfontoltan, a környezeti hatások tükrében szabad csak betervezni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu