0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csapadék a láthatáron

A múlt heti hőséget lezáró hidegfrontok csak kismértékű enyhülést hoztak időjárásunkban. Kevés helyen esett 5 mm-t meghaladó csapadék, és bár több fokkal visszaesett vasárnapra a hőmérséklet, így is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. A vízhiány nem csökkent, továbbra is aszálytól szenvednek növényeink. A hétvégén országszerte várható csapadék, nagy területen akár jelentős mennyiség is eshet.

A múlt héten száraz, napos, egyre melegebb időben volt részünk. Pénteken már néhány gomolyfelhő is megjelent az égen, de nagyon gyenge záporok csak a Bükk és a Mátra térségében alakultak ki. A hőség egészen szombatig fokozódott, de már szerdától nagy területen alakultak 35 fok fölött a maximum hőmérsékletek, szombaton pedig az Alföld nagy részén 40 fokig melegedett a levegő. Szombaton napközben, majd éjszaka is érkezett egy-egy hidegfront, záporokkal, zivatarokkal, ezekből azonban csak kevés helyen hullott 1-2 mm-t meghaladó csapadék, és csak kisebb foltokban esett 5-15 mm. Vasárnap napközben több fokkal visszaesett a hőmérséklet, a csúcsértékek azonban így is meghaladták a 30 fokot, elszórtan gyenge záporok is kialakultak.

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország nagy részén néhány tized és két milliméter között alakult, csak nyugaton és északon voltak helyek, ahol 5-15 mm esett.

A talajok felső egy méteres rétege az öntözés nélküli területeken az ország nagy részén csont száraz, a növények ebből a rétegből már nem tudnak nedvességet fölvenni, kivétel a délnyugati, nyugati országrész.

A napraforgó és a kukorica is zömében elvirágzott. Ideális esetben júliusban különösen sok, 100 mm-t elérő csapadékra lenne szüksége ezeknek a növényeknek. Az idén ennek a legcsapadékosabb, nyugati országrészben is alig felét kapták meg kapás növényeink, az ország nagy részén azonban ennek csupán 5-20%-a hullott.

Az állapot így nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a talajban még van némi nedvesség, szépen fejlett táblákat látni. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt.

Az Alföldön sokfelé, fõleg Békés megyében a menthetetlen táblákat már le is silózták. A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni. Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek, a nyájak, gulyák a száraz fűben, jobb esetben a vízpartokon keresgélnek. A kiszáradt fű mellett a lucerna még zöldell, hiszen igen mélyre nyúlnak gyökerei, így nagy mélységből is képes fölvenni a nedvességet.

A folytatásban régen látott dolog következik, egy légörvény felhő és csapadékzónája helyeződik térségünk fölé a hét végén. Ebből országszerte várható csapadék, eső, zápor, zivatar, zömében szombaton, északkeleten még vasárnap is. Hétfőtől ismét szárazra fordul az idő. A csapadék mennyisége területi átlagban 5-15 mm között valószínű, de kisebb körzetekben 20-30 mm is lehullhat. A jelenlegi számítások szerint ezúttal a keleti országrész sem marad ki a csapadékból. Bár jól jön minden eső, de ha ténylegesen csak ekkora mennyiség esik majd le, az csak a kiszáradt talaj fölső 5-10-20 cm-ét fogja átnedvesíteni. A hőmérséklet a pénteki 32-37 fok közötti csúcsértékekről vasárnapra 22-27 fokig esik vissza. A jövő héten aztán visszatérnek a 30 fok körüli maximum értékek. A légörvény hátoldalán, főleg vasárnap kell tartós és erős északnyugati szélre számítani, majd keddre megnyugszik fölöttünk a légkör.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu