0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A dínomdánomtól és a hejehujától jobb minőségű lesz a sertéshús

Egy európai sertéstenyésztő a véletlen folytán rájött arra, hogy a disznói jobb kedvre derülnek, ha zenét hallgatnak. A kocák például inszemináció közben kedvetlenek voltak, ám mikor a sertéstenyésztő fia dalra fakadt, a munka könnyebben ment. A sertéstartó megosztotta felfedezését egy kutatócsoporttal, akik tudományos vizsgálatot folytattak a jelenség kapcsán.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A sertéstartó eddig azt tapasztalta, a disznók a vidám tánczenét szeretik leginkább, ilyenkor már-már ugrálnak és táncolnak is, viszont megfigyelései szerint rocker nem lesz belőlük. A tenyésztő jelenleg különböző lejátszási listákkal kísérletezik, amelyekben napközben több vidám dal szerepel, estefelé pedig andalító altatókat választ, hogy a dínomdánomban kifáradt disznók kipihenhessék magukat.

Véleménye szerint a disznóknak fizikálisan és mentálisan is kiegyensúlyozottnak kell lenniük, a kettőt egyszerre pedig a zenehallgatás teszi lehetővé a „táncolás” és a stressz mellőzésével.

A gazdálkodó szerint a mentálisan is felkészült disznókon vágáskor látszik, hogy tartalmas életet éltek, ezáltal húsuk jobb minőségű lesz, ami az eladhatóságot is növeli – véli a sertéstartó.

A kutatócsoport vezetője kihangsúlyozta, a tudomány jelenleg keveset tud a disznók zenei ízléséről, az eddigi kutatások viszont azt mutatják, hogy a különböző zajok különböző reakciókat váltanak ki az állatokból. Feltételezésük szerint ez alól a sertések sem számítanának kivételnek.

A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy zenehallgatás közben az állatok nem unatkoznak annyira, ezáltal kevesebb stresszfaktor éri őket, így akár a húsuk is finomabb lehet.

A sertéstartó által ismertetett zenemódszer egyénként nem új keletű. Korábban már más kutatók is javasolták a zenés módszert, egy brazil tanulmány éppen a sokat ígérő „zeneterápia sertések számára” címmel jelent meg 2020-ban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu