0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nem utópia az élhető város

Októberig még látogatható a kertészeti világkiállítás

Az idei világkiállítást a „Growing Green City”, azaz a Növekvő Zöld városok témakörnek szentelték, ennek megfelelően az expo mindenelőtt a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és élelmiszerbiztonságot szolgáló megoldásokra fókuszált, hogy zöldebbek, szórakoztatóbbak és élhetőbbek lehessenek városaink.

A téma fontos és mindennél időszerűbb, hiszen a klímaváltozás és a növekvő népesség soha nem látott kihívások elé állítja nemcsak a városok vezetőit, hanem magukat a városlakókat is. A városok növekvő lélekszáma a kertészeti szektort is mind nagyobb teher alá helyezi, amelynek komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a következő generációk számára biztonságos élelmiszerellátást, egyúttal egészséges környezetet teremtsen.

E hosszú távú elgondolás köré felépített világkiállítás a szervezők ígéretének megfelelően valóban sikeresen vázolja fel a kertészet és a város egységének, egymáshoz kötődésének fontos szerepét. A zöld városokhoz kapcsolódóan az expo a kertészeti ágazat egészét átfogva, részletgazdagon, közérthetően szemlélteti mindazon megoldásokat, amelyek a nem is olyan távoli jövőben mindennapjaink részét képezik majd:

ilyenek a növényvédelmi drónok, a távolról vezérelt robotok a termelésben, a napelemes tetőcserepek és a LED világítás az energiahatékonyság érdekében, körforgásos gazdaság és újrahasznosítás a környezetvédelem jegyében. 

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme az újonnan felépített 10 000 négyzetméteres üvegház, amelyben megismerkedhetnek a látogatók a holland kertészeti üzemekben alkalmazott legkorszerűbb, fenntarthatóságot szolgáló termesztési technológiákkal. A Hortus Avenue sétány mentés kialakított színes, illatos virágtengerként ható bemutatókertek különösen feltűnő elemei a kiállításnak  A kis kertekben növényültetési, növénytársítási ötleteket látunk, miközben a legfontosabb holland termelők növényérdekességeit  is megismerhetjük.

A világkiállításon 33 ország képviselteti magát, amelyek mindegyike rendhagyó pavilonban mutatkozik be, és valamennyi a jövő nemzedékei számár fenntartható gazdálkodást állítja kiállítása középpontjába.

A Floriade 2022 világkiállításról részletesebben a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashatnak. 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu