0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem: környezetbarát lehetőségek

A Varroa destructor atka által okozott varroózis jelenleg a legveszélyesebb parazitabetegség, amely világszerte veszélyezteti a mézelő méhek túlélését. A mézelő méhek jólétére és egészségére gyakorolt káros hatása specifikus atkaölő szerek rendszeres használatát teszi szükségessé. Ez az állapot a leggyakrabban használt gyógyszerekkel szembeni rezisztencia jelenségének növekedéséhez vezetett.

Ezenkívül egy másik fontos szempont, amelyet nem szabad alábecsülni,

a vegyi anyagok toxicitása és perzisztenciája a környezetben. A méz és a méhészeti termékek mint természetes, egészséges és tiszta anyagok élnek a köztudatban.

Ma azonban a méhészeti termékeket különböző szennyezőforrásoktól szennyezett környezetben állítjuk elő (1. ábra). Ezért sürgősen szükség van életképes és környezetbarát alternatívák azonosítására a Varroa elleni védekezésben is. Ezek közül szeretnék néhány közelmúltban született vizsgálat eredményeiről beszámolni.

Origanum heracleoticum L. (szurokfű) illóolaj az Apis mellifera varroósisa elleni védekezésben (Castagna et al., Veterinary Science, 2022. március)

Egy rendkívül friss (2022) tanulmány szerint az illóolajok ígéretes jelöltek. A vizsgálat célja az Origanum heracleoticum L. (görög oregánó, szurokfű, oregánó, vadmajoránna) (1. kép) illóolaj V. destructor atka elleni kontakt toxicitásának, fumigációs (füstölés fertőtlenítés céljából) hatékonyságának és riasztó (repellens) hatásának felmérése volt.

  1. A kontakttesztekben minden kísérleti ismétlés 15 életképes kifejlett nőstény atkából állt, amelyeket a következőképpen osztottak fel: 5 (HPLC minőségű) acetonnal hígított illóolajjal kezelt, 5 önmagában acetonnal kezelt (negatív kontrollként) és 5 acetonban hígított amitrázzal kezelt (pozitív kontroll = ellenőrzés). Az illóolajat 0,125, 0,25, 0,5, 1 és 2 mg/ml koncentrációkban vizsgálták. Minden kísérleti ismétlésnél a mortalitást manuálisan értékelték egy óra elteltével.
  2. Az illóolaj fumigációs hatékonyságát különböző ideig tartó expozíción keresztül értékelték. Minden expozíció után a kísérleti ismétlést alkotó 5 atkát egy mézelőméh-lárvát tartalmazó Petri-csészébe vitték át, és 48 óra elteltével értékelték a mortalitást.
  3. A riasztó (repellens) hatást egy kötelező útvonal-irányválasztási teszt végrehajtásával vizsgálták.

A kontakttesztekben a szurokfű illóolaj 2 és 1 mg/ml koncentrációkban mutatta a legjobb hatékonyságot, az atkák 90,9 százalékát, illetve 80 százalékát semlegesítette (elpusztult + inaktivált).

A fertőtlenítési tesztekben a V. destructor átlagos mortalitási aránya maximális expozíciós idő (90 perc) mellett 60 százalék, illetve 84 százalék volt 24, illetve 48 órán belül. A repellens tesztek során az atka viselkedését (90 perccel a kötelező útvonalon való behurcolása után) nem befolyásolta az illóolaj.

Összességében ezek az eredmények a szurokfű (O. heracleoticum) illóolaj szignifikáns hatékonyságát mutatják a V. destructor ellen, ami egy lehetséges alternatíva alkalmazhatóságára utal a mézelőméh-gazdaságokban a varroatózis elleni védekezésben, az Apis mellifera jólétének és egészségének, és következésképpen a kaptártermelés javítása érdekében.

Illóolajok a Varroa parazita atka ellen: öt Citrus spp. illóolaj akut toxicitásának in vitro értékelése (Bava et al., Pa­thogens, 2021. szeptember)

A kiválasztott tanulmány célja annak a feltevésnek a tesztelése volt, hogy a Citrus spp. illóolajok csökkenthetik a Varroa destructor atka szaporodását, életképességét.

Calabriában (Dél-Olaszország) a Citrus nemzetséghez tartozó növények nagyon gyakoriak, spontán és tenyésztve is nőnek.

A tanulmányban használt illóolajokat bergamottból (Citrus bergamia), grapefruitból (Citrus paradisi), citromból (Citrus limon), narancsból (Citrus sinensis) és mandarinból (Citrus reticulata) vonták ki hidrodesztillációval. Minden kivonatot in vitro (laboratóriumi körülmények között) teszteltek V. destructor ellen. Minden kísérleti ismétlést 35 életképes, kifejlett nőstény atkával végeztek (5 darab minden illóolajhoz), amelyeket ugyanazon a napon gyűjtöttek be ugyanabból a méhészetből. Alkalmaztak negatív kontrollokat (5 egyed csak acetonnak volt kitéve) és pozitív kontrollokat (5 egyed acetonban hígított amitráznak kitett egyed) is. Az illóolajokat HPLC minőségű acetonban hígították (0,5 mg/ml, 1 mg/ml és 2 mg/ml koncentrációban), hogy megkapják a vizsgálandó munkaoldatot. Az atkák mortalitását 1 órás expozíció után, ellenőrzött körülmények között manuálisan értékelték.

A három leghatásosabb illóolaj 0,5 mg/ml koncentrációban: bergamott, amely semlegesítette (elhalt + inaktivált) a paraziták 80 százalékát; grapefruit, amely 70 százalékban semlegesített; és a citrom, amely 69 százalékukat semlegesítette.

Érdekes módon a pozitív kontroll (amitráz) azonos koncentrációban a paraziták 60 százalékát semlegesítette. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a calabriai bergamott, grapefruit és citrom (2. kép) illóolajak következetesen csökkentették a V. destructor életképességét, és lehetőséget adnak ennek az élősködőnek a visszaszorítására a méhészetekben.

Entomopatogén gombák a ragadozók és kártevők elleni védekezéshez a méhészetben (Bava et al. Veterinary Science, 2022 február)

Egy szintén ebben az évben megjelent tanulmány egy korábbi írásomban már említett lehetőséget értékelt. A vegyszerek használatának másik ígéretes alternatívája az entomopatogén organizmusok alkalmazása, amelyek környezetbarátak és képesek megállítani a rezisztencia kifejlődését.

A közelmúltban a tudományos közösség számos kísérletet végzett a mikrobiológiai kontroll eszközeinek használatával kapcsolatban.

Különösen az entomopatogén gombákkal végzett kísérleti vizsgálatoknak volt ígéretes eredménye a mézelő méheket parazitáló Varroa atkákkal szemben (2. ábra). Megkérdőjelezhetetlen előnyük, hogy a kezelt atkapopulációkban kisebb a valószínűsége a rezisztencia kialakulásának, mivel a gombás fertőzésekben több célreceptor vesz részt, ellentétben az akaricidek használatával. Tapadó tulajdonságaikkal, valamint a kutikula emésztésére és a gazdaszervezet védekező mechanizmusának leküzdésére való képességükkel megfelelő összetevői lehetnek a bioakaricideknek. Számos ígéretes gombát azonosítottak a kártevő-populációk elleni hatékony eszközök keresése során.

A különböző kísérletekből nyert adatok érdekesek és gyakran kedvezőek a felhasználásukhoz, de vannak egymásnak ellentmondó eredmények is.

A mikrobiológiai védekezőszerek használata azonban továbbra is szűk alkalmazhatósági körre korlátozódik.

Ez összefügg hullámzó (inkonzisztens) teljesítményükkel, a rendelkezésre álló biorovarölő szerek szűk hatásspektrumával, magas specifikusságukkal és a kapcsolódó technológiák hiányával, amelyek felerősítik hatásukat. A méhészetben előforduló entomopatogén gombákkal kapcsolatos laboratóriumi és terepi vizsgálatok szintúgy ellentmondásosak.

Bagóné dr. Vántus Viola
tudományos munkatárs,
PTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Forrás: Méhészet