Régóta gyanítják, hogy valamilyen hormonális jel indítja be a termés kifejlődését, ám eddig nem sikerült tisztázni, hogy a beporzás vagy másféle megtermékenyítés miféle rendszert aktivál. A rendszer feltárására az epret választották modellnövénynek.
Az amerikai tudósok megállapították, hogy az auxin nevű esszenciális növényi hormon termelését az AGL62 gén aktiválja. Az auxinszint növekedésének hatására kezdik meg a növények a magvak külső rétegének, az endospermiumnak és a termésnek az előállítását.
Az auxinnak az endospermium-növekedés szabályozásában betöltött szerepe különösen fontos, mert az határozza meg a magvak és a termés méretét. Ha sikerülne rávenni a növényeket minél több auxin termelésére, azzal növelni lehetne a magvak és a termés méretét. Ha kevés az auxin, akkor az endospermium nem képes a csírák megfelelő táplálására, ami kisebb terméseket, adott esetben kereskedelmi szempontból használhatatlan termést eredményezhet.
Arról is meggyőződtek, hogy a beporzás kapcsolja be az AGL62 gént, ami beindítja az auxintermelést. Azért választották az epret a beporzási kísérletek modelljéül, mert a gyümölcs felszínébe beágyazott magvakat könnyű megfigyelni.