0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Termés beporzás nélkül?

A Marylandi Egyetem sejtbiológiai és molekuláris genetikai tanszékének egyik kutatása azt vizsgálja, hogy a virágos növényekben milyen mechanizmus indítja be a termés- és magfejlődést.

Régóta gyanítják, hogy valamilyen hormonális jel indítja be a termés kifejlődését, ám eddig nem sikerült tisztázni, hogy a beporzás vagy másféle megtermékenyítés miféle rendszert aktivál. A rendszer feltárására az epret választották modellnövénynek.

A beporzás és a gyümölcsfejlődés elemzése során az AGL62 elnevezésű gént azonosították a fejlődés beindítójaként, ami az összes virágos növényben megtalálható.

Az amerikai tudósok megállapították, hogy az auxin nevű esszenciális növényi hormon termelését az AGL62 gén aktiválja. Az auxinszint növekedésének hatására kezdik meg a növények a magvak külső rétegének, az endospermiumnak és a termésnek az előállítását.

Az auxinnak az endospermium-növekedés szabályozásában betöltött szerepe különösen fontos, mert az határozza meg a magvak és a termés méretét. Ha sikerülne rávenni a növényeket minél több auxin termelésére, azzal növelni lehetne a magvak és a termés méretét. Ha kevés az auxin, akkor az endospermium nem képes a csírák megfelelő táplálására, ami kisebb terméseket, adott esetben kereskedelmi szempontból használhatatlan termést eredményezhet.

Az AGL62 gén szerepét a CRISPR-technológiával tisztázták: ha meggátolták az expresszióját, akkor a megtermékenyített szamóca sem termett gyümölcsöt, így magot sem hozott.

Arról is meggyőződtek, hogy a beporzás kapcsolja be az AGL62 gént, ami beindítja az auxintermelést. Azért választották az epret a beporzási kísérletek modelljéül, mert a gyümölcs felszínébe beágyazott magvakat könnyű megfigyelni.

Forrás: azolifesciences.com/Magyar Mezőgazdaság