0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Őszindító Termelési Tanácskozás Jászberényben

A gazdálkodók informálása céljából összehívott tanácskozáson elhangzott, hogy az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl, a várhatóan jövőben is visszatérő aszály okozta károk megelőzése és csökkentése érdekében a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a gazdálkodóknak.

A támogatási rendszer feltételrendszere több pontban is változni fog és lesznek olyanok, ahol a változások időszakosan felfüggesztésre kerülnek, ezért a termelők fokozott figyelmét kérték a szabályokkal kapcsolatosan. Hangsúlyossá vált a nyertes pályázatok esetén a sikeres megvalósítás, hiszen cél az uniós források minél nagyobb lehívása és a beruházások általi gazdasági előny kihasználása.

A Mátragabona és a Mátramag Termelői csoportok tanácskozást tartottak augusztus 02-án Jászberényben. A két gazdacsoport a közel 160 taggal Magyarország egyik legnagyobb ilyen szövetsége. Az inputanyagok közös beszerzése és az értékesítésben nyújtott segítség mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az információk megosztása. A jó gyakorlat, a bevált alapanyagok ismeretének megosztása a szövetkezet tagjainak közös eredményességét segíti. Ezen okból rendezték meg az Őszindító Termelési Tanácskozást a Szatmári rendezvényházban.

Az érdeklődők a növénybiztosításokról, a kárenyhítési rendszerről, a jó minőségű vetőmag jelentőségéről, valamint a talajok állapotáról is hallhattak előadásokat.

A szakmai tanácskozásra a szervezők meghívták Feldman Zsoltot, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárát is, hogy nyitó előadásában összefoglalót adjon az agrárium helyzetéről. Kiemelte, hogy a legnagyobb nehézséget az energiaárak emelkedésére, az ukrán háború okozta földgázellátási bizonytalanság és az ebből következő műtrágyaár emelkedése jelenti.

Az évtizedek óta nem látott aszály kapcsán kiemelte, hogy a hazai termőföldek esetén 2,8 millió hektárt érintett, melyből több mint 1 millió hektár kárbejelentésre számítanak.

Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet, hogy az öntözés ugyan fontos és reméli, hogy a kapcsolódó beruházások meg tudnak valósulni és az öntözött területek nagysága eléri majd az 500 ezer hektárt, de a talajok vízmegtartó képességének fokozása és egyensúlyának megtartása hasonlóan fontos feladat. Kihangsúlyozta, hogy az elkövetkező években fel kell készülnie mind a gazdáknak, mind az államigazgatásnak a szélsőséges időjárási helyzetek negatív hatásainak kezelésére.

A kormányzati intézkedések kapcsán előkészítés és tervezés fázisában lévő intézkedéseket is ismertetett. Ilyen intézkedés a legnagyobb bajba került gazdák esetében a hitelmoratórium jövő év végéig történő meghosszabbítása, kamattámogatott hitelek biztosítása vagy a biztosítókkal történő egyeztetést követően, a kárbejelentések ügyintézésének 14 napra történő maximalizálása.

A résztvevők figyelmét felhívta arra, hogy a lecsökkent termés, vagy állatlétszám, vagy a most esedékes másodvetések lehetetlensége miatt a kötelezettségek kapcsán nem tudnak teljesíteni, figyelni kell a minisztérium információit és tájékoztatóit, hogy ne legyenek összeakadások a támogatási rendszerrel.

A minisztérium számára kiemelten fontos feladat, hogy a közel 1.400 milliárd forint már megítélt támogatás minél nagyobb része megvalósuljon és lehívásra kerüljön. A nehéz körülmények ellenére cél, hogy ezek a beruházások minél nagyobb mértékben megvalósuljanak.

Az új EU-s költségvetési ciklusban hosszas tárgyalásokat követően egy új agrárfinanszírozási rendszert sikerült kialkudni, mely új szabályokat fog bevezetni a gazdálkodásba, melyet a még kidolgozás alatt lévő, új mezőgazdasági stratégia fog tartalmazni. Változni fog a támogatási rendszer feltételrendszere. Ilyen változás a vetés váltásra, vetés szerkezetre vonatkozó új feltételek, ahol a fő szabály az lenne, hogy minden mezőgazdasági parcellán minden évben új növényi kultúra kerüljön. A tárgyalások során sikerült elérni, hogy ez a szabály a területek 1/3-ra vonatkozzon csak, így majd ennek számítása lesz egy komolyabb feladat. Ez alól a növényváltási szabály alól már most látható, hogy a hibrid kukorica esetén 4 éves türelmi időt sikerült elérnie a minisztériumnak. További feltétel például, hogy a termelés alá nem vont területek arányát 4%-ra kell majd növelni és ezzel egy időben a másodvetések szabályai is változnak.

Ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a minisztérium folyamatosan tájékoztatni fogja a gazdákat az új feltételekről és lehetőségekről. A Magyar Mezőgazdaság szaklap mindig részletesen ismertetni fogja az új szabályokat és feltételrendszert, hogy olvasóink első kézből informálódhassanak a gazdálkodásukat érintő kérdésekben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu