0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Poszméhek helyett MI-vezérlésű robot

Ez még nem egy disztópikus szcenárió, hanem csak a megtépázott ausztrál ökoszisztémát védő futurisztikus fejlesztés.

A világ nagy részén az üvegházi és fóliás termesztéstechnológia bevett része, hogy a növények megporzását a fedett helyen szabadon engedett poszméhekre bízzák. Csakhogy Ausztráliában törvény tiltja a behurcolásukat, ezért eddig kézzel kellett beporozni a haszonnövényeket.

A költséges eljárás kiváltására az ország egyik prominens frisstermék-előállítója egy izraeli céggel közösen fejlesztett ki megoldást.
Egyelőre egy paradicsomtermelő üvegházban alkalmazzák a mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt, „Polly” névre keresztelt robotot.

A vállalat közleménye szerint a sorok között közlekedő roboton elhelyezett érzékelők adatai alapján ismeri föl az MI a beporzásra érett virágokat. A megfelelő virágok közelében a robot karjai egy szisszentésnyi levegővel megrezegtetik a virágokat, nagyjából úgy, ahogy a nektárt gyűjtő poszméhek is tennék. A vállalat számításai szerint nemcsak a drága emberi munkaerő kiváltása miatt éri meg a fejlesztés, hanem mert még a beporzó rovarok használatához képest is javítja az üvegházak termelékenységét.

Forrás: techtimes.com