0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

Csemőn hosszú évekre visszatekintő hagyomány már, hogy Dr. Kováts Zoltán egynyári virágnemesítő halálának évfordulóján emléknapot tartanak. A Dr. Kováts Zoltán Baráti Kör és a Marosi Díszfaiskola idén is megszervezte a jeles eseményt. A szakmai nappal egyidőben ‘Magyar egynyári virágfajták értékelése’ címmel kerekasztal beszélgetésre invitálták a szakmai érdeklődőket.

A Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult Csemő 1952-ben vált önállóvá. A fiatalnak számító, 4100 lelket számláló település hosszú évek óta kimagaslóan szép virágos környezetével hívja föl magára a figyelmet, 1998-ban az Európa legvirágosabb községe versenyben bronz minősítést szerzett. 

A szakmai nap, idén is, mint minden évben a nemesítőnek emléket állító haranglábnál kezdődött, itt gyűltek egybe a meghívott szakemberek. A Hétvezér téren felállított emlékhely a falu belterületének központjában található, oda palántázzák ki a sok ezer darab magyar nemesítésű egynyári virágot.

A megnyitó után kezdetét vette a termesztési bemutató a Marosi Faiskolában. Az egynyári virágokkal beültetett parcellákon a fajták megtekintésére nyílt lehetőség, de szó esett a ricinus díszfajták buga eltávolításának és lombalakításának lehetőségeiről is.  

A ricinus előnyös kertészeti adottságai ellenére közterületi alkalmazását akadályozza, a rendkívül mérgező hatású anyagot, ricint tartalmazó magvak kialakulása. 

Egy korábban indult kutatási programnak köszönhetően ma már számos komoly díszítő értékkel bíró ricinusfajta áll rendelkezésünkre.

A Debreceni Egyetem évekkel ezelőtti kísérletsorozatát illetve annak módszereit és eredményeit felelevenítve, Fári Miklós a debreceni Egyetem Növénytudományi Intézetének professzora kiemelte, hogy a buga eltávolítása új habitust, kompakt növekedést eredményez, amely új lehetőségeket nyithat a ricinus biztonságos közterületi alkalmazása előtt is. 

A termesztési bemutatót követően előadások következtek. Surányi Dezső professzor a Domesztikáció nem ért véget című előadásában azokról a közismertnek számító gyomnövényekről hallhatunk, amelyekre a dísznövény-nemesítésben is érdemes lenne hangsúlyt fektetni.

Kruppa József professzor a Magyar Nemesítők egyesületének elnökhelyettese a magyarországi magán növénynemesítés helyzetét és perspektíváit foglalta össze, Fári Miklós professzor az első hazai növénynemesítési könyvről ejtett szót.

A bemutatóról, a különleges fajtákról és az eseményhez kapcsolódó előadásokról bővebben a Kertészet és Szőlészet hetilap hasábjain is beszámolunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu