Tapasztalt délvidéki méhészektől hallottam, hogy az intenzív mezőgazdasági termelésről ismert szerbiai tartományban a méztermelők azzal számolhatnak, hogy öt évből egyben sikerül nagyon jó méztermést elérni, kettő átlagosnak bizonyul, kettő pedig általában bukást hoz.
Miután az elmúlt öt évben főleg csak panasz hangzott el a méhészek részéről, üdítőleg hatott rám, amit a kétszáz méhcsaláddal rendelkező bácsfeketehegyi Török Erzsébettől és férjétől, Attilától, két főállású méhésztől hallottam.
„Közeleg a méhészeti gazdasági év vége. Augusztus elsejétől a családokat már a következő idényre kell felkészíteni, addig a méz kipergetését be kell fejeznünk. Úgy néz ki, ez sikerülni fog, annak ellenére, hogy Bácsfeketehegy határában a napraforgó kiválóan mézel, így munkánk akad bőven. Nem könnyű
38–39 Celsius-fokon elszedni a mézes kereteket, de igyekszünk.
– magyarázza Erzsébet. Elmondta, hogy méhészetüket gépesítették, így a méhek lesöprése a keretről, a fedelezés, a pergetés és a méz továbbítása a tartályba könnyebben megy, mintha mindent kézi erővel kellene csinálni.
Attila hozzáteszi, hogy az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Hozzátette, hogy az ember számára nehezen viselhető trópusi hőség jót tesz a napraforgó mézelésének.
– teszi hozzá a házigazda.
Ők ketten családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve. Mint mondják, nyáron, a méhészeti szempontból aktív időszakban sem hanyagolják el a vásárlókat. Heti két alkalommal ott vannak a környékbeli piacokon, de háztól is jelentős mennyiséget adnak el. Minden kilogramm megtermett mézet kiüvegezve, maguk értékesítenek. Stabil vásárlóközöséggel rendelkeznek, ennek köszönhetően méz sosem marad feleslegesen. E mellett különféle termékeket, mézbort és pálinkát is készítenek, az iránt is élénk a kereslet. Erzsébettől megtudtuk, hogy a méz árát jelenleg megfelelőnek tartják: kilogrammja 800 és 1100 dinár (2700–3700 forint) között alakul.