0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A feldolgozókat is rosszul érinti a gyenge almatermés

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet keddi közleményében.

A honlapjukon közzétett beszámoló szerint nem kizárt, hogy a 300 ezer tonnát is alig éri el a termésmennyiség, ami a sokéves átlag fele.

A sűrítménygyártásra szánt léalma mennyisége 170 és 190 ezer tonna közöttire becsülhető, ami a feldolgozókat is kedvezőtlenül érinti, ugyanis ennyi alapanyag a léüzemek kapacitásának alig a felére elég.

Termelési költségeik nemcsak a rossz kihasználtság, hanem a drága földgáz miatt is magasak lesznek

– jelezte a Fruitveb.

Hozzátették, hogy az almapiac számára az előző évek is rosszul alakultak, főképp a fagykárok miatt. A kedvezőtlen előzmények miatt 2022 a Fruitveb szerint vízválasztó lehet, a termelők nyereség helyett az idén is csupán a veszteségek csökkentésére gondolhatnak.

A szervezet korábbi tájékoztatása szerint Európa több nagy almatermelője közül Lengyelország és Olaszország jó terméssel zárhat, az európai raktárakban pedig lényegesen több alma volt júliusban, mint egy éve. A múlt héten megjelent hírekből viszont kiderült, hogy a térség államai közül Horvátország és Románia szintén termésvisszaeséssel számolhat.

Forrás: MTI