0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vadhúsokban szemmel nem látható ólomszilánkokra hívják fel a figyelmet

CT-vizsgálattal szabad szemmel nem látható ólomszilánkokat találtak fácánokban a kutatók, akik arra figyelmeztetnek, hogy az ólomsöréttel terítékre hozott vadászható fajok elfogyasztásakor a tudtunk nélkül vihetjük be a szervezetükbe a mérgező elemet.

A Cambridge-i Egyetem kutatói farmon tenyésztett, ólomsöréttel elejtett és boltokban kapható fácánok húsát vizsgálták, és valamennyiben találtak ólommaradványokat, vagy akár egész ólomsörétet is. A CT-vel átvilágított testekben fácánonként átlagosan 3,5 ólomsörétet és 39 db 1 milliméternél kisebb ólomszilánkot találtak a kutatók – a legkisebb csupán 0,7 mm-es volt.

Egy-egy fácán elfogyasztáskor ez a dózis nem okoz egészségügyi problémát, ugyanakkor az Egyesült Királyságban például évente 11 ezer tonna szárnyasvadat fogyasztanak el – ott ezt a mennyiséget szinte kivétel nélkül ólomsöréttel ejtik el. Az ólom fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat, és nincs olyan küszöbérték, ami alatt nem lenne káros valamilyen mértékben a szervezetre.

Szintén brit kutatás szerint a Szigetországban és az EU-ban 5 millióan fogyasztanak vadhúst heti rendszerességgel. Emiatt az illetékes hatóságok mindkét régióban tervet készítenek elő az ólom vadászati célú használatának betiltására. A Cambridge-i Egyetemnek egy másik tanulmánya szerint a sebzett, de fel nem vett apróvadban lévő ólom a ragadozó madarakra is veszélyt jelent. A sérült állat könnyű zsákmány a számunkra, azonban elfogyasztásukkal Európában 3000 ragadozó madár májában vizsgáltak ólomkoncentrációt, ami vélhetően pusztulásukat eredményezte.   

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) már korábban is végzett felméréseket a természetbe, különösképpen a vizes élőhelyre a horgászok, vadászok által kikerült ólom környezetre gyakorolt hatásának vizsgálatára. A talajban és a faunában okozott ólomkoncentráció felmérését az Európai Bizottság elé terjesztette, a tervezetbe az ólom horgászati és vadászati célú használatának betiltását szorgalmazzák.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu