0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felbecsülhetetlen értékkel bír a természettudományi muzeológusok munkája

A természettudományi múzeumoknak kitüntetett szerepük van napjaink biológiai és ökológiai problémáinak megoldásában, a környezet- és természetvédelem céljainak társadalmasításában, illetve a környezettudatosság növelésében – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Magyar Természettudományos Muzeológusok XXXIX. Találkozóján.

Farkas Sándor hozzátette, a múzeumokban precízen felépített kiállításokon nyílik lehetőség arra, hogy a társadalom számára is érzékelhetővé tegyék a téma jelentőségét és mélyítsék az érdeklődők tudását, különösképp a fiatalokét. Történelmi időket élünk, amikor minden ismeretre és tapasztalatra szükség van, és ez bőven ró feladatot a természettudományi múzeumokban dolgozó szakemberekre – folytatta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor kitért az összefogás fontosságára a területen megoldásra váró feladatok orvoslásában, illetve kiemelt jelentőségűnek jelölte meg azt, hogy

a magyar természettudományos muzeológusok a Föld aktuális környezeti problémáinak megértését, a környezettudatosság elmélyítését, a földi ökoszisztémák és a biodiverzitás megőrzését választották 39. országos találkozójuk témájává.

Az eseményen az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára méltatta az Agrárminisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum együttműködését. Utóbbi munkatársainak szakértelmével nagymértékben hozzájárul az állami természetvédelem céljainak eléréshez, a szakmailag megalapozott döntések meghozatalához, a jogszabályok előkészítéséhez, illetve a programok működtetéséhez – emelte ki Rácz András.

Az államtitkár kitért több, az Agrárminisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével ellátott feladatra, mint

a veszélyeztetett fajok megőrzésére és védelmére kialakított koordinációs csoportok munkájában való részvétel, a madár- és denevérgyűrűző vizsgák lebonyolítása, illetve a Magyar Denevérgyűrűzési Központ működtetése.

Rácz András további közös tevékenységként beszélt a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerről, a Vadonleső Program támogatásáról, illetve a kutatói és koordinációs tevékenységről a Szigetközi ökológiai monitorozási programban.

Forrás: Agrárminisztérium