0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Aszály ellen pálinka

Egy japán kutatás szerint etanol szántóföldi kijuttatásával javítható a növények aszálytűrése. Az erőforrások fenntartható használatára létrehozott RIKEN kutatóközpont kísérletei szerint etil-alkohol permetezésével elérhető, hogy a rizs és a búza különösebb károsodás nélkül vészeljen át két hetet érdemi vízfelvétel nélkül.

Mivel az etil-alkohol olcsó, széles körben elérhető, ráadásul a használata biztonságos, ezért világszerte alkalmazni lehet, ha kevés víz áll a termelők rendelkezésére, továbbá lehetővé tenné, hogy a sokat vitatott genetikailag módosított növények köztermesztésbe vonása nélkül növelje az emberiség az élelmiszertermelést.

A kutatás alapja az a tény volt, hogy aszályban a növények etanolt termelnek,

és ebből következett a feltevés, hogyha alkoholt adnak a növényeknek, az későbbi aszály esetén is védelmet nyújt nekik. Ennek ellenőrzésére a növényeket két hétig bőségesen ellátták vízzel, utána pedig három napon keresztül alkohollal permetezték a talajt. Ezután két héten keresztül egyáltalán nem juttattak vizet a növényeknek.

Az etil-alkohollal kezelt búza- és rizsállomány mindegy 75 százaléka maradt életben,

miután a két hét leteltével újra öntözni kezdték a növényeket – a nem kezelt növényeknek kevesebb, mint 5 százaléka maradt életben. Ezután lúdfűvel végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, hogy megállapítsák a hatásmechanizmust. Eszerint, ha etanollal kezelik a talajt, akkor a növényekben már a vízmegvonás előtt aktivizálódnak azok a gének, amik egyébként csak a vízhiány beköszöntekor. E gének aktiválódásával egyrészt a növények sztómái bezáródnak, hogy a levelek minél kevésbé párologtassanak és minél több vizet megőrizzenek, másrészt a fotoszintézis során légköri szén-dioxid helyett a talajból felvett etanolt alakították cukorrá.

Forrás: itaintmagic.riken.jp